Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Alibaba с близо 7% при дебюта им на борсата в Хонконг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Alibaba Group направиха силен дебют по време на тяхната търговия на борсата в Хонконг, като във вторник те поскъпнаха с 6,9% до 190,43 хонконгски долари (около 24,33 щатски долара) при първоначална оферирана цена от 176 хонконгски долара.

Най-голямата китайска компания за електронна търговия на дребно успя да набере допълнително над 11 млрд. щатски долара от нейното второ листване на борса, което се счита като успешен вот на доверие във финансовото бъдеще на Хонконг на фона на продължаващите шести месец жестоки антиправителствени протести. Бяха предложени 500 милиона нови акции, които засега успяха да наберат допълнителен капитал  от 11,3 млрд. долара в най-мащабното листване на дадена компания на Хонконгската борса от 2010 година насам.

Тази сума може да нарасне до 12,9 млрд. долара, ако Alibaba реши да използва опция за преразпределяне в рамките на 30 дни от началото на търговията.

Набраните средства ще помогнат на китайският гигант за електронна търговия, най-голямата компания в Азия по пазарна капитализация и седмата по големина в света, да инвестира повече в редица онлайн услуги.

Анализатори също така отбелязват, че създаването на инвеститорска база в Хонконг и Китай може да функционира и като резерв за компанията, в случай че нейните акции бъдат ударени сериозно на Нюйоркската фондова борса при евентуална нова изненадваща ескалация на търговската война между САЩ и Китай.

Alibaba е листвана на борсата в Ню Йорк от години, след като през 2014-а година нейното първично публично предлагане на акции (IPO)  успя да набере рекордните 25 млрд. долара.

Снощната цена на затваряне на акциите на Alibaba на Нюйоркската фондова борса беше от 190,45 щатски долара за една акция. Трябва да се има предвид, че всяка от американските акции на китайския електронен гигант е еквивалентна на около осем от нейните акции, търгувани днес на борсата в Хонконг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна