Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ търговските преговарящи на САЩ и Китай проведоха телефонен разговор

Най-висшите преговарящи от Китай и Съединените щати проведоха телефонен разговор във вторник сутринта, обявиха от китайското министерство на търговията, като двете страни продължават да се опитват да постигнат предварителна "първа фаза" от едно по-всеобхватно споразумение, целящо да прекрати търговската война, която продължава вече 16 месеца.

Китайският вицепремиер Лю Хъ е разговарял по телефона с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и с министъра на финансите Стивън Мнучин. Те са обсъдили въпроси, свързани с "първата фаза" от търговската сделка и са се договорили да поддържат комуникация по останалите спорни теми, посочиха от министерството.

Те също така са обсъдили "основни въпроси от общ интерес, които са повод за безпокойство" и са постигнали "общо разбиране за решаване на съответните спорни проблеми", се казва в съобщението на Министерството на търговията на Китай.

Редица други висши китайски представители също са взели участие в двустранния телефонен разговор, включително министъра на търговията Джун Шан и управителя на Китайската народна банка И Ган, се посочва в съобщението.

Остават обаче неясни повечето подробности относно този телефонен разговор, като търговският представител на САЩ само потвърди, че той се е състоял.

Самият телефонен разговори във вторник се проведе на фона на засилено напрежение между Пекин и Вашингтон по отношение на Хонконг. Висшият китайски дипломат Янг Джичи, който е директор на Службата за външни работи на Комунистическата партия на страната, заяви във вторник, че Китай осъжда категорично законодателството на САЩ, подкрепящо протестиращите в Хонконг.

Китай също така е привикал американския посланик Тери Бранстад, за да протестира относно гласуваният от двете камари на Конгреса на САЩ "Закон за правата на човека и демокрацията в Хонконг". Според китайското външно министерство това законодателството представлява намеса във вътрешните работи на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна