Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом беше затворен за кратко след нарушаване на въздушното пространство

Снимка: уикипедия

Във вторник Белият дом беше затворен за кратко, след като във Вашингтон по спешност бяха вдигани изтребители във въздуха заради сигнал за нарушаване на ограниченото въздушно пространство над резиденцията на президента Доналд Тръмп от страна на неоторизиран самолет, заявиха служители на реда пред телевизия NBC News.

Блокирането на Белия дом обаче продължи по-малко от 30 минути - до около 09:00 часа местно време след първата информация на репортери, намиращи се на място. Американските власти заявиха, че са започнали да следят малкия самолет, нарушил ограниченото въздушно пространство, около 08:29 часа местно време и 10 минути по-късно е започнала процедурата по заключване на Белия дом.

Журналистите са били отведени от Северната морава на Белия дом от Трайните служи на САЩ, като им било казано, че това е в резултат на неоторизирано нарушаване на въздушното пространство над Вашингтон. На репортерите не е било разрешено да напускат помещението за брифинг, докато тече процеса по затваряне на Белия дом.

Телевизия NBC съобщи, че и в сградата на Капитолия, където се намира Конгреса на САЩ, също е бил подаде сигнал за повишена сигурност и тя е била евакуирана.

Инцидентът със самолета, за който обаче се смята, че "не е враждебен", предизвика спешна среща на висши служители на националната сигурност от различните агенции, които да наблюдават ситуацията, съобщи CNN.

Все още няма информация какво се е случило с малкия самолет, като анализатори отбелязват, че от време на време частни самолети навлизат погрешно във въздушното пространство, което е ограничено в рамките на град Вашингтон след терористичните атаките на 11/09/2001.

В изявление на NORAD, Северноамериканското командване за космическа отбрана, се посочва, че висши служители са наблюдавали ситуацията. "Самолети на командването на NORAD бяха на място, за да реагират", се казва в изявлението и се допълва: "Самолетът не беше определен като враждебен".

Белият дом също така често се намира в процедура по заключване, когато на улиците в негова близост биват откривани подозрителни пакети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени