Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Свиване на дефицита на САЩ при търговията със стоки до 17-месечно дъно

Американският международен дефицит при търговията със стоки се сви през октомври с 5,7% до 17-месечно дъно от 66,5 млрд. долара спрямо дефицит за 70,5 млрд. долара през септември.

Въпреки това доста рязко понижение, икономисти и анализатори продължават да прогнозират, че САЩ вероятно ще отчете през 2019 най-големият търговски дефицит  от 11 години насам.

Вносът в САЩ на произведени зад граница стоки се понижи през октомври с 5 млрд. долара до 201,8 млрд. долара, докато американският износ на стоки се сви с 900 млн. долара до 135,3 млрд. долара.

Значителната част от търговия между отделните държави включва стоки като автомобили, самолети, петрол, химикали, електроника, дрехи и други подобни.

Цялостният доклад за търговията на САЩ през октомври ще бъде оповестен през следващата седмица, като той ще включва и търговията на услуги. САЩ от години имат излишък при търговията с услуги като банково дело, туризъм и развлечения, но те отразяват по-малка част от общата външна търговия.

През септември общият американски търговски дефицит беше в размер на 52,5 милиарда долара.

САЩ от години се намират в големи търговски дефицити и всъщност нищо не се е променило въпреки усилията за тяхното намаление. Въпреки че наложените от администрацията на Тръмп високи митнически тарифи причиниха спад на китайския внос, в същото време нарастна вносът в САЩ от други страни.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от