Eмисия новини
от 17.00 часа

Ръст на френските потребителски нагласи към 29-месечен връх

След два поредни месеца на стабилизация доверието на френските домакинства в икономическото състояние на страната нарасна изненадващо през ноември до 29-месечен връх, показват резултати от проучване на френската статистика Insee.

Индексът на потребителското доверие се повиши до 106 пункта след стабилизация през септември и октомври на ниво от 104 пункта и очаквания за леко влошаване до 103 пункта. По този начин индексът, измерващ нагласите на френските домакинства достигна най-високо ниво от юни 2017 година и продължава да задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта.

Подобрение отчитат подиндексите за изминалите 12 месеца, отнасящите се до финансовата ситуация на домакинствата (до -17 от -18 пункта месец по-рано) и относно техния стандарт на живот (-34 през ноември спрямо -37 през октомври), при леко отслабване на текущото ниво на спестовност (до 13 от 14 пункта).

Индексът, оценяващ мненията на френските домакинства относно техните финансови нагласи за следващите 12 месеца, се повиши през ноември до -1 от -3 пункта месец по-рано, подиндексът, измерващ потребителската способност за спестовност в бъдеще, остана на ниво от 0 пункта, а индексът, определящ очакванията на потребителите за стандарта им на живот през следващите 12 месеца, се повиши до -20 от -21 пункта.

Потребителите във Франция изглеждат и по-склонни за големи покупки в бъдеще, като съответният индикатор нарасна през ноември до -4 от -5 пункта през октомври.

В същото време има отслабване на опасенията на французите, свързани с безработицата в страната през следващите 12 месеца, като съответният индекс се понижи през текущия месец до 0 от 2 пункта през октомври.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от