Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕС предприема мерки по отношение на банковите лоши кредити

Снимка: архив

Посланиците към ЕС одобриха в сряда позицията на Съвета на Европейския съюз по предложение за обща рамка и минимални изисквания за извънсъдебния механизъм за възстановяване на средства по кредити, гарантирани с обезпечение, в случай че кредитополучателят не е в състояние да ги изплати.

Ефективното извънсъдебно изпълнение може да спомогне да се избегне натрупването на необслужвани кредити, тъй като предоставя на банките правни инструменти за по-бързо възстановяване на обезпеченията.

"Необслужваните кредити в ЕС са на най-ниското си равнище от финансовата криза насам поради по-благоприятната икономическа ситуация и редицата мерки, които бяха предприети за премахването им от счетоводните баланси на банките", отбеляза  Мика Линтила, министър на финансите на Финландия и допълни: "Въпреки това в някои държави членки броят на лошите кредити остава висок и е необходимо да се гарантира, че в бъдеще те няма да продължат да се натрупват. Ето защо е важно на банките да се предоставят правни инструменти за бързо възстановяване на средства по необслужваните кредити, без да се минава през съд, като същевременно се гарантира високо равнище на защита на кредитополучателите".

Предложеният нов механизъм за ускорено извънсъдебно изпълнение по обезпеченията ще се договаря предварително между кредитната институция и кредитополучателя, обикновено при отпускането на кредита. Той ще се прилага само за бизнес кредити, като се изключват потребителските кредити, както и тези, при които за обезпечение се използва основното жилище на кредитополучателя.

В случай че този нов механизъм е бил договорен между страните и кредитополучателят спре да изплаща кредита, обезпечението се оценява и се продава (чрез частна продажба или публичен търг) или се усвоява (чрез прехвърляне на собствеността на кредитора), като постъпленията до размера на непогасената сума се връщат на кредитора.

Целта на предложените правила е да се постигне баланс между интересите на кредитора и на кредитополучателя по различни начини.

Например, кредиторът трябва да даде известно време на кредитополучателя да направи дължимите плащания и да избегне принудителното изпълнение. Кредитополучателят също така има правото да оспори пред съд изпълнението или правото на кредитора да пристъпи към изпълнение по обезпечението. Кредиторът ще може да задържа постъпленията само до размера, необходим за покриване на непогасените суми по кредита. Остатъкът се изплаща на кредитополучателя или на други кредитори.

Държавите-членки на ЕС могат също така да решат, че дори ако постъпленията от обезпечението са по-малки от размера на непогасената сума по кредита, той се счита за изцяло уреден.

Предложената директива допълва правилата за превантивното преструктуриране и предоставянето на втори шанс на дружествата, приети от Съвета на 6 юни 2019 година. Първоначалното предложение за директива, представено от Европейската комисия, включва и част, посветена на развитието на вторичните пазари на необслужвани кредити. Съветът вече прие позицията си по тази част на 27 март 2019 година.

С одобрената днес позиция на посланиците от ЕС, Съвета на Европейския съюз изразява готовност да започне преговорите с Европейския парламент, веднага щом самият парламент постигне съгласие относно своята позиция по този въпрос.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020