Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилерой де Гало от ЕЦБ: Брекзит е "лоша новина" за всички, особено за Великобритания

Франсоа Вилерой де Гало, член на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка и шеф на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало заяви, че икономиката на Обединеното кралство ще пострада най-много от Брекзит, като същевременно подчерта, че той гледа на излизането на Великобритания от ЕС като "лоша новина за всички".

Според него несигурността около Брекзит вероятно ще продължи поне още няколко тримесечия в бъдеще.

Говорейки на събитие в Токио, Франсоа де Гало Вилерой де Гало също така приветства планирания преглед на политиката на ЕЦБ и заяви, че първият приоритет на централната банка е да се изясни нейната инфлационна цел.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, която пое управлението в началото на месеца, заяви преди дни, че в близко бъдеще ще започне стратегическа оценка на провежданата от банката политика, но в същото време не предостави повече подробности.

"Първо, за определянето на основната ни цел за ценова стабилност в еврозоната, ние трябва да изясним по-специално различните ни времеви хоризонти, както и ангажиментите ни към симетрия“, посочи Вилерой де Гало в днешната си реч в Токи.

Други членове на централната банка, включително бившият президент Марио Драги, също говориха за симетричен подход, предполагайки, че ЕЦБ ще даде еднаква тежест на твърде ниските и на твърде високите проценти на растеж на потребителските цени в региона на единната валута. В момента централната банка има за цел да задържи инфлацията малко под 2% в средносрочен план.

Вилерой де Гало също така каза, че прегледът трябва да определи дали трябва да се премахне разделението между паричната и макропруденциалната политика.

Според членът на централната банка третият важен въпрос трябва да разгледа как промените в климата могат да бъдат включени в анализа на паричната политика на ЕЦБ.

Той също така предложи Германия и други страни членки на Европейския съюз да използват тяхната налична фискална гъвкавост.

"Продължаващите търговски спорове между глобалните сили са виновни за забавянето на световната икономика", подчерта Вилерой де Гало.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна