Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската космическа агенция (ESA) си осигури бюджет от 14,4 млрд. евро

Това е най-големият бюджет на ESA от 25 години насам

Ян Вьорнер, генерален дикретор на Европейската космическа агенция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската космическа агенция (ESA) заяви в четвъртък, че е осигурила бюджет от 14,4 милиарда евро за пакет от проекти през следващите пет години.

Изказвайки се на провеждащото се през три години заседание на 22-те държави-членки на агенцията в Севиля, генералният директор Ян Вьорнер заяви, че членовете на ESA са обещали рекорден тригодишен бюджет от 12,5 млрд. евро, плюс допълнително 1,9 млрд. евро за оперативни разходи и изследвания.

Вьорнер отбеляза, че има по-голямо от очакваното увеличение на средствата по програмата за Европейската обсерватория за сателитно наблюдение на земята - Коперник (Copernicus), като добави, че за него "днешната министерска среща има едно много ясно послание: Това е обединено въздушно пространство в Европа, където всичките държави работят заедно и не се конкурират".

Най-големият принос за бюджета на Европейската космическа агенция осигури Германия, която предостави приблизително 3,3 млрд. евро, следвана от Франция с 2,7 млрд. евро, Италия с 2,3 млрд. евро и Обединено кралство с 1,7 млрд. евро.

Това е най-голямото увеличение на бюджета за агенцията на Вьорнер от 25 години, като той отбеляза, че ESA ще използва средствата и за допълнителна научна работа, включително широк спектър от програми за наблюдение на Земята до ракети и възможности за отклоняване на астероиди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна