Eмисия новини
от 17.00 часа

Изненадващо намаляване на безработните германци през ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на безработните в Германия се понижи изненадващо през ноември, което предполага, че трудовият пазар във най-голямата европейска икономика продължава да се държи добре въпреки кризата в промишления сектор.

В рамките на ноември броят на безработните германци на сезонно коригирана база се понижи с 16 000 след повишение с 5 000 през октомври и очаквания за ново повишение с 5 000 и през настоящия месец. Това е най-солидният спад на броя безработни от февруари насам, като през ноември те достигнаха 2,266 милиона.

Безработица на сезонно коригирана база стабилизира за трети пореден месец на ниво от 5,0% - непосредствено над рекордното дъно от 4,9%, достиганото по-рано през годината (най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година), показват данните на Федералната агенция по заетостта (BA), потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

"Настоящата икономическа слабост продължава да се забелязва и на пазара на труда, но като цяло той остава силен", заяви шефът на Федералната агенция по заетостта (FA) Детлеф Шееле.

На некоригирана база безработицата в Германия се понижи през ноември с 24 хиляди до 2,180 милиона броя, като самата безработицата на сезонно-некоригирана стабилизира на октомврийското ниво от 4,8 на сто.

Броят на регистрираните свободни работни места обаче се понижи през ноември със 71 000 спрямо година по-рано, достигайки 736 000 броя, допълни агенцията.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от