Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: „Неопитният“ Макрон е в състояние на мозъчна смърт

| обновено на 29.11.19 в 18:22
Турският президент Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган се нахвърли днес върху Еманюел Макрон заради критиките на френския му колега към НАТО, предаде АФП.

„Обръщам се към президента на Франция Еманюел Макрон и ще кажа това на НАТО. Първо, провери собствения си мозък. Тези изказвания подхожда само на хора като теб, които са в състояние на мозъчна смърт“, каза Ердоган.

Коментарът му бе по повод широко обсъжданото твърдение на Макрон пред сп. „Икономист“, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“.

„Ти си новак, дори не можеш да платиш, както трябва, за НАТО. Повярвайте ми, Макрон е много неопитен. Той не знае какво е борба с тероризма. Поради това жълтите жилетки нахлуха във Франция“, допълни турският президент.

Макрон е критик на турската военна офанзива срещу кюрдите в Сирия и настоя вчера, че операцията застрашава действията на антиджихадистката коалиция, на която НАТО е член. 

В реакция на думите на Ердоган Елисейският дворец съобщи днес, че външното министерство ще привика за обяснения турския посланик в Париж.

„Поредната невъздържаност на турския президент не е становище, а обида“, заяви представител на френското президентство. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!