Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" ще обжалва рестрикциите, наложени от Федералната комисия по съобщенията на САЩ

Компанията "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) е взела решение да оспорва в съда решение на Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) от по-рано този месец, което допълнително ограничава нейния бизнес с малкото останали ѝ американски клиенти, информира "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с въпроса.

Китайският технологичен гигант се подготвя за съдебно дело, чрез което да оспори решение от миналия петък, когато FCC гласува единодушно за забрана на използването на федерални средства за закупуване на оборудване от компании, представляващи заплаха за националната сигурност, визирайки най-вече китайските фирми Huawei Technologies и ZTE Corp.

Федералната комисия по съобщенията също така гласува да изиска от провинциалните доставчици на телекомуникационни услуги да премахнат притежаваното от тях технологично оборудване, доставено от двете китайски компании. Huawei и ZTE имат 30 дни, за да оспорят решението.

Според източниците на "Уолстрийт джърнъл" китайският технологичен гигант се очаква да заведе дело през следващата седмица в Апелативния съд на Ню Орлеан.

Още през март "Хуавей" заведе дело и срещу правителството на САЩ във Федералния съд в Тексас, за да блокира изпълнението на разпоредби от закон за отбранителната политика през 2019 година, който не позволява на американските власти и на техните контрагенти да използват телекомуникационното оборудване на Huawei.

В интервю за "Уолстрийт джърнъл" по-рано този месец, 75-годишният основател на компанията Жън Чжънфей посочи, че тя "може да оцелее много добре и без САЩ". Компанията "Хуавей" е най-големият производител на телекомуникационни устройства в света и номер 2 на пазара на смартфони, изоставайки от южнокорейската Samsung Electronics Co., но задържайки се пред американската  Apple Inc.

Новината за потенциално ново изостряне на напрежението между китайския технологичен гигант и САЩ може да доведе до допълнителни притеснения сред инвеститорите на Уолстрийт относно хода на търговските преговори между двете най-големи световни икономики. Подобни притеснения възникнаха вчера, след като американският президент Тръмп подписа указа за влизане в сила на законопроекта на Конгреса в подкрепа на човешките права и демокрация в Хонконг, което доведе до остри и гневни реакции от страна на китайските власти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна