Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо силна експанзия на китайската промишлена активност през ноември

През ноември промишлената експанзия в частния сектор на Китай се разшири изненадващо силно до тригодишен връх, показват резултатите от проучване на компаниите Caixin Insight Group и Markit, които са в синхрон с резултатите от аналогично проучване на Националното статистическо бюро на Китай, оповестени през уикенда.

Промишленият PMI индекс на Caixin Insight Group и Markit нарасна през отминалия месец до 51,8 пункта от 51,7 пункта през октомври. Това предполага разширяване на промишлената активност за четвърти пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта) и най-доброто ѝ представяне от декември 2016-а година насам, което е знак за подобряване при търсенето на китайско произведени стоки.

Коментирайки днешното силно проучване, директорът по макроикономически анализи в CEBM Group Чжъншън Чжун заяви: "Ако търговските преговори между Китай и САЩ успеят да постигнат прогрес в следващата фаза и бизнес доверието успее да се възстанови ефективно, промишленото производство и инвестициите вероятно ще покажат сериозно подобрение и занапред".

Според оповестеното ден по-рано аналогично официалното проучване на Националното статистическо бюро промишленият PMI индекс през ноември нарасна до 50,2 пункта от 49,3 пункта през октомври, излизайки на позитивна територия над важното ниво от 50 пункта) за пръв път от април насам.

Въпреки на пръв поглед солидните проучвания, редица анализатори остават загрижени по отношение на дефлационните рискове в промишления сектора и все още не са убедени, че китайските производители вече е за загърбили най-лошия си период. Те отбелязват, че подиндексите и на двете проучвания обрисуват картина на възстановяване "на парче", която ще бъде доста трудно да остане устойчива през следващите месеци.

"Подобрението през миналия месец беше обусловено от различни фактори при двата промишлени PMI индекса, което затруднява определянето на по-конкретна причина за настоящата динамична индустриална активност", коментира проучвания икономистът Джулиан Евънс-Причард от компанията Capital Economics и добави: "Съмняваме се, че това отбелязва началото на решителен отскок на промишлената активност в Китай".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна