Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серията Huawei Р20, най-успешната в историята на китайската компания. Дали Р30 ще надскочи предшественика си?

От пускането на телефона Huawei Р20 Pro китайският производител стана наистина един от световните лидери на пазара на смартфони, който не трябва да бъде подценяван. Качеството на серията Р20 (не, че на предходните серии им липсваше качество) направи от Huawei един силен противник на гигантите Samsung и Apple. А появата на Huawei Р30 представлява друг голям успех за китайската компания. Особено телефонът HuaweiP30 Pro, който направи революция в света на камерите на мобилните телефони. Камерите Huawei са вече сравними с тези на Goggle Pixel, екраните на телефоните им са сравними с тези на Samsung, а процесорите се борят рамо до рамо с тези от Apple.

Новият Huawei Р30 предполага нов голям скок на Huawei в амбициозния ѝ план да стане най-големия световен производител на мобилни телефони. Китайската компания предприе важни стъпки през последните години в тази посока, а новата серия Р30 е поредното доказателство за това.

Преди седем години на Mobile World Congress, Huawei говори за първи път за развитието на новите си процесори. В онзи момент те се наричаха HiSilicon, но впоследствие станаха известни под името Kirin. По онова време изглеждаше като лудост да започнеш от нулата да се конкурираш с гиганти като Qualcomm или Texas Instruments в толкова чувствителна област.

В онзи момент Huawei беше малко известна в Европа и главно произвеждаше смартфони за други компании. Дори и да е имало хора, които са използвали телефон от Huawei тогава, почти сигурно е, че не са знаели че имат Huawei. През 2012-та започна възходът на китайския бранд с появата на гамата Ascend, а година по-късно и на Ascend P6.

И така достигаме до 2019-та, когато Huaweiе e по-силна от всякога и разполага с множество фенове по целия свят. Пускането на моделите P30, P30 Lite и P30 Pro донесе нов успех за китайската компания.

Миналата година Huawei е изнесла повече телефони от когато и да е преди. Компанията стана вторият най-голям производител на смартфони след Samsung с над 200 милиона продадени устройства за 2018-та година.

Само през 2018-та, според собствени данни Huawei е продала над 16 милиона устройства Huawei Р20 и Huawei Р20 Pro, а от серията HuaweiMate 20 са били продадени над 5 милиона бройки. Амбициите на китайците не спират дотук, тъй като искат продажбите на Huawei Р30 да надхвърлят тези на Huawei Р20.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна