Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рязко свиване на промишлената активност в САЩ през ноември за четвърти пореден месец

През ноември промишлената активност в САЩ се сви за четвърти пореден месец, при това доста по-рязко от очакваното, показват резултати от редовното проучване на Institute for Supply Management (ISM), които потвърждават, че американският производствен сектор продължава да страда от слабите експортни поръчки.

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи през ноември до 48,1 пункта от 48,3 пункта през октомври и очаквания за подобрение към 49,2 пункта. По този начин промишлената активност отново доближи 10-годишното септемврийско дъно от 47,8 пункта (най-ниско ниво от юни 2009-а година - края на последната американската икономическа рецесия) и продължава да се свива за четвърти пореден месец (индекс под важното ниво от 50 пункта), след като през август индексът се понижи до 49,1 пункта, излизайки за пръв път на негативна територия от 35 месеца насам.

Индексът на новите промишлени поръчки падна рязко до 47,2 пункта от 49,1 пункта през октомври, достигайки най-ниско ниво от април 2009-а година, докато индексът само на експортните поръчки падна до 47,9 от 50,4 пункта месец по-рано.

Индексът, оценяващ промишленото производство, отскочи през ноември до до 49,1 пункта от 46,2 пункта през октомври, но и той остава под важната бариера от 50,0 пункта.

В същото време индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, се понижи до 46,6 пункта от 47,7 пункта през октомври, като и той остава за четвърти пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е знак за продължаващо закриване на работни места в промишления сектор на САЩ и през ноември.

Ценовият промишлен индекс падна през ноември нарасна до 46,7 от 45,5 пункта месец по-рано, ни и той продължава да се задържа под важното ниво от 50,0 пункта, което е нов сигнал за развитието на дефлационен натиск в промишления сектор на САЩ.

Днешното поредно слабо проучване на ISM потвърждава, че промишленият сектор в САЩ страда от търговската война с Китай и че забавянето на световната икономика вече се отразява и на американската.

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit, представено по-рано днес, обаче се различава напълно от това на ISM, тъй като промишленият PMI индекс за САЩ нарасна през ноември до 7-месечен връх от 52,6 пункта (най-високо ниво от април насам) спрямо 51,3 пункта през октомври.  Производствената компонента на PMI промишления индекс пък нарасна от 52,4 пункта през октомври до 53,7 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от януари 2019-а, като и индексът на новите поръчки достигна най-високо ниво от началото на годината.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от