Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва разследване срещу отхвърлената френска кандидатка за еврокомисар Силви Гулар

Силви Гулар
Снимка: БГНЕС

Започва официално разследване срещу бившата френска министърка Силви Гулар, чиято кандидатура за еврокомисар, предложена от президента Еманюел Макрон, беше отхвърлена от евродепутатите през октомври, предаде ДПА, цитирайки източник в парижките следствени органи.

Кандидатурата на Гулар беше отхвърлена отчасти поради текущи разследвания на изплащане на трудови възнаграждения във френската центристка партия "Демократично движение". Евродепутатите изразиха и притеснения за високоплатена консултантска дейност, която тя е извършвала по същото време.

Гулар, която беше за кратко министърка на въоръжените сили, заяви пред европарламента, че очаква да бъде оневинена по разследването на изплащаните възнаграждения и подчерта, че консултантската й дейност не е нарушила никакви правила.

Започнало е официално разследване срещу Гулар по обвинение в злоупотреба с обществени средства, съобщава източник от френската съдебна система, цитиран от ДПА.

Според мнозина отхвърлянето на кандидатурата на Гулар постави проевропейски настроения президент Макрон в неловко положение, отбелязва ДПА. По-късно Европарламентът одобри втория предложен от Франция кандидат за еврокомисар, Тиери Бретон.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени