Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: САЩ и Китай са близо до първа фаза от сделката, обсъждат отмяна на част от тарифите

Инвеститорите на фондовите борси реагира позитивно на тази, макар и непотвърдена информация

Съединените щати и Китай се приближават към постигане на съгласие относно размера на тарифите, които трябва да бъдат отменени при "първата фаза" от двустранното търговско споразумение, съобщи агенция Блумбърг, цитирайки свои неназовани източници, които са близки до хода на преговорите.

Според източниците на Блумбърг, Пекин и Вашингтон ще успеят да приключва успешно "първата фаза" от търговската сделка преди планираното от САЩ за 15-и декември ново повишаване на тарифити върху вноса на китайски стоки, въпреки коментарите само преди ден на американския президент Доналд Тръмп, които поставиха под сериозно съмнение възможността за скорошна сделка.

Същите източници на финансовата агенция отбелязват, че не трябва да се гледа на коментарите на Тръмп, че споразумение с Китай може да се случи едва след изборите в САЩ през ноември 2020 година, като на индикация, че преговорите се намират в безизходица. Освен това приетото наскоро американското законодателство, насочено към подкрепа на протестиращите от Хонконг и на етническите мюсюлмани в Китай, няма да повлияе на предстоящата сделка, посочват източниците на Блумбърг.

Те добавят, че в момента преговарящите от двете страни работят по това, кои от вече съществуващите митнически тарифи ще бъдат отменени като част от "първата фаза" на търговска сделка САЩ - Китай.

Вчера министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос отбеляза, че на 15-и декември ще влязат в сила новите китайски тарифи, освен ако не бъде постигнат "съществен напредък в преговорите".

Макар и непотвърдена, информацията на Блумбърг за прогрес в търговските преговори допринася за рязко подобрение на инвеститорския риск-апетит на световните фондови борси по време на днешната търговия.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1%, отбелязвайки първо повишение след спад през предходните четири поредни сесии на търговия.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с 1,12%, френският CAC 40 - с 1,27%, а британският FTSE100 -  с по-скромните 0,3% с оглед на продължаващо поскъпване на британската лира спрямо долара и еврото, което на теория е негативно за базираните на лондонската борса мултинационални компании.

Фючърсите на американските фондови индекси също реагира позитивно на информацията на Блумбърг, като фючърсите на DJIA се повишават с близо 140 пункта (с 0,51%), заличавайки част от вчерашния спад с 1%, докато фючърсите на  S&P500 се повишават с 0,47%, а на Nasdaq100 - с 0,62%, след като и те приключиха на негативна територия търговията във вторник (S&P500 се понижи 0,66%, а Nasdaq Composite - с 0,55%).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна