Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният сектор в САЩ успя да генерира през ноември едва 67 хиляди нови работни места

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете, че през ноември американският частен бизнес разкри едва 67 нови работни места, като в същото време имаше съкращения на персонал в промишлеността и строителство.

Осреднената прогноза на финансовите пазари беше за ръст на новите работни места със 140 000, като повишението на заетостта с 67 000 е най-слабото от месец май насам. В същото време ADP ревизира надолу данните за октомври до 121 000 нови работни места от предишна оценка за 125 000.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през ноември едва 11 000 работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец 29 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) - 27 000 нови работни места.

Секторът на услугите продължава да бъде основен генератор на нови работни места, въпреки че през ноември техният брой се увеличи с относително скромните 85 000 (след 135 000 през октомври), докато в производствения сектор бяха съкратени 18 000, от които 6 000 по-малко работни места в промишлените предприятия, 6 000 по-малко в добивната промишленост и още толкова съкратени работни места в строителството, показва последното проучване на ADP.

"През ноември пазарът на труда показа признаци на забавяне", заяви Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP и добави: "Производителите на стоки все още изпитат затруднение. От друга страна, заетостта при доставчиците на услуги остана на позитивна територия, обусловена от новите работни места в здравните и професионалните услуги. Създаването на работни места обаче се забави във всички видове компании, а моделът остава до голяма степен същия, като малките компании продължават да се сблъскват с по-голям натиск от по-големите си конкуренти".

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Пазарът на труда губи своя блясък. Промишлените производители, суровинните производители и търговците на дребно съкращават работни места. Незаетите работни места пък намаляват и ако растежът на заетостта продължи да се забавя занапред, това ще доведе до повишаване на безработица".

Според проучванията на ADP, американските фирми са добавяли средно около 159 000 работни ежемесечно през последните 12 месеца, което е най-слабият растеж от 2011 г. насам и представлява рязко намаление от средно над 200 000 работни места на месец в началото на тази година.

Проучването на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през ноември, като осреднените прогнози на финансовите пазари (до преди днешните данни) бяха за увеличение на новоразкритите неселскостопански работни места със 180 000 след тяхно повишение със 128 000 през октомври. Очаква се и запазване на безработицата на октомврийското ниво от 3,6% - малко над 50-годишното септемврийско дъно от 3,5% (най-ниска безработица от декември 1969-а година).

Според някои анализатори, слабото проучване за ноември и не много добрите данни за октомври са доказателство за забавяне на растежа на най-голямата икономика в света, като тримесечните осреднени данни на ADP сякаш отговарят на растеж на БВП на САЩ с едва 1% на годишна база през последното тримесечие на 2019 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна