Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно льо Мер: ЕС застава зад Франция в търговския спор със САЩ

Бруно льо Мер, френски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган каза на Франция, че Европейският съюз напълно подкрепя Париж относно неговата позиция за тарифите, които САЩ заплашват да наложат на френски стоки заради френския данък за цифровите услуги.

"Той (Фил Хоган) ми потвърди, че Европейският съюз ще бъде обединен зад Франция. Предложените от САЩ санкции са неприемливи и Европейската комисия потвърди, че всички варианти са на масата", заяви френският финансов министър Бруно льо Мер пред репортери след среща с европейският комисар Хоган.

Льо Мер добави, че САЩ все още трябва да дадат отговор на предложение на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) за общо облагане с данъци на цифровата икономика и той ще разговаря за това по-късно в сряда с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Още вчера Льо Мер определи тарифните заплахи на Вашингтон като "неприемливи", заявявайки, че Европейският съюз ще бъде готов да отговори в случай, че Вашингтон въведе новите налози върху вноса на френски стоки.

Малко по-късно във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп намали напрежението между двете страни след среща с френския му колега Еманюел Макрон по време на висшия форум на НАТО в Лондон, като заяви, че споровете са "незначителни" и "лесно преодолими".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна