Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ски сезонът в Банско ще бъде открит на 14 декември

Кметът на Банско Иван Кадев (вляво) обяви, че ще работи за втори лифт.
Снимка: БГНЕС

Сезонът във водещия ски курорт в България - Банско, ще бъде открит на 14 декември с участието на олимпийския шампион Марио Мат от Австрия и куп изненади за гостите на курорта. По пистите в Банско вече има над 80 сантиметра сняг, благодарение на благоприятното време в последните дни, разкри маркетинг директорът на Юлен Иван Обрейков.

"Тази сутрин в Банско беше минус осем градуса, много студено, хубаво зимно време, всички улици са почистени. Официалният старт на сезона е на 14 декември. Много добри температури за производство на сняг, от три дена оръдията работят постоянно, от върха до 2000 метра има над 80 сантиметра сняг. Сега целта ни е да вържем долните писти с по-горе, за да можем да отворим курорта. Ски легендата Марио Мат ще бъде гост и ще открие сезон 2019/20. Откриването ще бъде доста интересно и пак ще има награди", заяви на пресконференция днес Обрейков.

Той обаче не изключи покачване на цените на картите, които ще бъде обявени следващата седмица. "Цените ще ги обявим следващата седмица, тъй като още уточняваме договора с електроразпределителните доставчици. Токът, горивото и водата струват много и оказват влияние върху цените, така че за момента не мога да кажа нищо, но предполагам, че до средата на следващата седмица ще стане ясно", обясни Обрейков.

Новият кмет на Банско Иван Кадев заяви, че туристическия бранш ще продължи да бъде основен за общината и ще може да разчита на нейната подкрепа. "Ще продължим да надграждаме това, което към момента са постигнали всички управленци на община Банско. Заедно с нашите партньори от туристическия бранш ще правим всичко, което е по силите ни, за да обезпечаваме един добър и силен туристически сезон. Имаме своите виждания и съображение за това как да се случат нещата. Туристическият бранш като водещ и структуроопределящ икономически бранш ще се радва на нашата подкрепа. Що се отнася до Юлен АД, ние имаме традиционно изградени взаимоотношения, добра координация, взаимодействия, които ще продължим с оглед на подобряване на качеството на продукта, който този бранш осигурява за своите гости", коментира Кадев.

Кметът на курортния град разкри, че ще работи по изграждането на втори кабинков лифт. "В предизборната платформа и впоследствие този проблем ще стои във вниманието ни и ние с каквото можем да бъдем полезни, ще се стремим да решим този въпрос, но към настоящия момент знаете, че се водят съдебни дела, очаква се решение на ВАС, аз не мога да коментирам решението. Каквото и да бъде то, ние ще го приемем и впоследствие ще взимаме решения, с които да продължим работата по изграждане на втори кабинков лифт и уплътняване на ски зоната", обясни Кадев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна