Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Муден икономически растеж в еврозоната и ЕС през третото тримесечие, но доста по-добър в България

Еврозоната и целият Европейски съюз отбелязаха стабилен, но доста муден растеж през третото тримесечие на годината, показва неревизирана оценка на Евростат. В същото време икномическата експанзия в България беше една от най-добрите в рамките на ЕС.

Според европейската статистика комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи с 0,2% през третото тримесечие, запазвайки темпото на растеж от предходните три месеца.

Първата и третата по размер икономики в еврозоната - тези на Германия и Италия - отбелязаха анемичен растеж от 0,1% на тримесечна база, докато втората по сила икономика - тази на Франция - се разшири с 0,3 на сто. Четвъртата и петата по големина икономики в лицето на Испания и Холандия пък се разшириха с по 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната нарасна през трите месеца до края на септември с 1,2% след повишение с 1,2% и през второто тримесечие на 2019-а година.

Евростат представи и окончателни данни, показващи слабо подобрение на икономическия растеж на тримесечна база в целия Европейския съюз при стабилизация на растежа спрямо година по-рано.

Според европейската статистика, БВП на ЕС нарасна през третото тримесечие с 0,3% спрямо второто, когато се повиши с 0,2%, докато растежът на годишна база остана за второ поредно тримесечие на ниво от 1,4%, докато предишната оценка на Евростат беше за забавяне на растеж до 1,4 на сто.

С растеж на БВП на тримесечна база от 0,8%, България се нарежда на четвърта позиция в целия ЕС заедно с Хърватия и Словения. Най-силен икономически растеж от 1,3% е отчетен в Полша, следвана от Унгария с растеж на тримесечна база от 1,1%. и Естония - с 1,0%. На другия полюс са Германия, Италия и Австрия с нарастване на БВП от едва 0,1%.

С годишен растеж на БВП от 3,7% на годишна база България пък е изпреварена единствено от Унгария (скок на БВП с 4,8%), Полша (с 4,1%) и Естония (също с 4,1%).

Европейската статистика представи и данни за трудовата заетост през третото тримесечие.

Броят на заетите лица в еврозоната и в целия ЕС нарасна през юли - септември с едва 0,1% след повишение през второто тримесечие съответно с 0,2% за еврозоната и с 0,3% в рамките на Европейския съюз.

На годишна база трудовата заетост в еврозоната нарасна с 0,9%, докато в рамките на целия ЕС тя се увеличи с 0,8%.

В България обаче заетостта през третото тримесечие се сви с 0,1% спрямо предходните три месеца и нарасна с едва 0,1% спрямо година по-рано.

БВП на страните-членки на ЕС през третото тримесечие


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Какво е искала да каже Наредба Н 18

публикувано на 24.01.20 в 13:42