Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския дефицит на САЩ през октомври до 16-месечно дъно

Търговският дефицит на САЩ се сви през октомври с почти 8% до 16-месечно дъно главно поради по-голям спад на вноса от Китай на фона на продължаващата търговска война и при по-слабо намаляващ износ, показват данни на Департамента по търговия.

През октомври 2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се понижи със 7,6% до 4,72 млрд. долара от 51,1 млрд. долара месец по-рано (ревизиран от дефицит 52,25 млрд. долара), докато очакванията на финансовите пазари бяха за дефицит в размер на 48,5 млрд. долара. Това е най-малкият по размер търговски дефицит на САЩ от май 2018-а година.

Рязкото свиване на дефицита се дължи на спад на вноса в САЩ с 1,7% до 254,3 млрд. долара след негово понижение с 1,6% през септември, достигайки най-ниско ниво от ноември 2017-а година. Това обаче е пореден сигнал, че забавящият се глобален растеж започва да се отразява негативно и на американската икономика.

През октомври бяха внесени по-малко лекарства, мобилни телефони (спад на техния внос с 4,2%), електроника, дрехи (понижения с 9,2%) и играчки (спад с цели 10,1%), голяма част от които идват от Китай, което доведе до обща спад на вноса на китайски стоки с 1,8 млрд. долара до 35,3 млрд. долара.

В същото време американският износ се понижи с 0,2% до 207,1 млрд. долара, като беше отчетен спад при експорта на автомобили, двигатели за пътнически самолети и на редица потребителски стоки - негативен знак за промишлените производители в САЩ.

Въпреки че рязкото свиване на търговския дефицит е на теория позитивен сигнал за икономическия растеж (за БВП), солидното понижение на вноса за втори пореден месец е знак за отслабващи потребителски разходи, което обаче е негативно за американската икономика, тъй като вътрешното потребление е основен двигател за нейния растеж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна