Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на промишленото производство в Германия през октомври

Германското индустриално производство отбеляза изненадващо силен спад през октомври, показват данни на федералната статистика Destatis, сочещи за продължаваща слабост в производствения сектор, който при принцип е гръбнака на водещата европейска икономика.

Индустриалното производство се понижи през октомври с 1,7% спрямо септември, когато се сви с 0,6% и при осреднена прогноза на финансовите пазари за слабо подобрение с 0,1 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) също се понижи с цели 1,7%, докато производството на потребителски стоки нарасна с 0,3%, а енергийното производство скочи с 2,3 на сто. Повишение  с 1,0% беше отчетено при производството на т.нар. "междинни стоки" (на части или компоненти), докато производството на капиталови стоки (на средства за производство, или на оборудване) се понижи с цели 4,4 на сто.

В същото време строителството се сви през октомври с 2,8 на сто.

На годишна база спадът на индустриалното производство в Германия се задълбочи силно до -5,3% от -4,5% през септември и очаквания за понижение с 3,6 на сто.

Ден по-рано Destatis отчете и изненадващо понижение на индустриалните и на промишлени поръчки през октомври, като всички тези данни показват ясно, че рецесията в производствената сфера на Германия продължава и в началото на четвъртото тримесечие на годината.

"Икономическата слабост в индустрията остава в сила", коментира днешните данни икономическото министерство на Германия, но добави: "Последните развития при новите промишлени поръчки и бизнес нагласите обаче подсказват, че през следващите месеци може да се появи стабилизираща тенденция".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна