Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай ще отмени някои от тарифите за вноса на американска своя и на свинско месо

Китаец отглежда прасета в превозно средство в град Байс, Китай
Снимка: Ройтерс

Китай ще отмени тарифите за внос на някои доставки на соя и на свинско месо от Съединените щати, съобщи в петък китайското финансово министерство, позовавайки се на решение на Комисията за митнически тарифи към Държавния съвет, съобщава Ройтерс.

Премахването на митата се базира на заявления от отделни американски фирми за внос на соя и свинско месо в Китай, се посочва в изявлението на министерството, но без да се съобщава за какви точно количества става въпрос.

През юли 2018 година Китай наложи мита от 25% както за соята, така и за свинското месо, идващо от САЩ, като противодействие на тарифите върху китайски стоки, въведени от Вашингтон заради твърдения, че Пекин краде и принуждава прехвърлянето на американската интелектуална собственост на китайски фирми.

Новината за отмяна на част от тарифите идва на фона на преговорите между Съединените щати и Китай за сключване на "първа фаза" от една по-всеобхватна двустранна търговска сделка, която има за цел да деескалиране продължаващата вече 17 месеца търговска война между двете водещите световни икономики. Премахването на част от съществуващите двустранни митнически тарифи представлява ключова част от тези преговори.

Китай търси да закупи повече свинско месо от цял свят, за да попълни големия си недостиг, след като огнище на африканска чума по свинете доведе до масово унищожаване на свинската популация в страната и до рязко намаляване на запасите от свинско месо.

Днешната новина идва само часове, след като снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори с Китай вървят добре и че "може да се случи нещо" с тарифите за китайски стоки, които трябва да влязат в сила на 15 декември. Скоро ще бъде обявено решение относно предстоящите мита за китайския внос в САЩ, добави той.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън пък заяви, че търговска сделка между Вашингтон и Пекин е "близо". Пред телевизия Fox News той посочи, че е разговарял с министъра на финансите Стивън Мнучин и с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър по този въпрос.

През последните дни Китай заяви многократно, че намаляването на съществуващите двустранни тарифи ще трябва да бъде част от евентуалната "първа фаза" на търговското споразумение със САЩ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени