Eмисия новини
от 22.00 часа

Франция определи като неприемливо предложение на САЩ относно идеята за международна данъчна реформа

Бруно льо Мер, френски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция отхвърли предложение на САЩ, което би позволило на компаниите да се откажат от предложената от ОИСР международна данъчна реформа, заяви в петък финансовият министър на страната Бруно Льо Мер, като в същото време препоръча на Вашингтон да преговаря добросъвестно.

Неговите коментари са факт, след като американският финансов министър Стивън Мнучин повдигна сериозни въпроси относно предложенията на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) за международна данъчна реформа, касаеща най-вече т.нар. "цифров данък", предлагайки идеята за съществуване на клауза за "безопасен убежищен режим".

Терминът "безопасен убежище режим" се отнася за разпоредба на устав или наредба, която уточнява, че определено поведение се счита, че не нарушава дадено общо правило. Обикновено се среща във връзка с неясен общ стандарт.

Бруно Льо Мер посочи, че предложението на Стивън Мнучин би означавало, че американските компании могат по желание да се включат или да се откажат от участие в една международна данъчна реформа, което би било неприемливо не само за Франция, но и за останалите страни членки от ОИСР.

В тази връзка той призова Вашингтон да преговаря на базата на това, че новите данъчни правила ще бъдат задължителни, отбелязвайки, че усилията в рамките на ОИСР се провалят, в този случай ЕС ще трябва да поднови преговорите за общ европейски цифров данък.

През октомври ОИСР предложи на правителствата да предоставят повече правомощия да бъдат облагани с данъци големи мултинационални компании в страната, където се намира и крайният клиент на съответната компания. Предложението има за цел да послужи като основа за договаряне до януари догодина на очертанията на общо споразумението, като окончателна сделка следва да се извърши по-късно през 2020 година.

Изявлението на Льо Мер може да изостри допълнително напрежението между Франция и САЩ около френския "цифров данък". По-рано тази седмица Вашингтон заяви, че може да въведе наказателни мита в размер до 100% върху внос за 2,4 млрд. долара от Франция на шампанско, чанти, сирене и други продукти, след като стигна до заключение, че въведения преди време нов френски данък върху цифровите услуги ще навреди на американските технологични компании.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от