Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ръст на заетостта в САЩ през ноември с 266 хил. нови работни места

Спад на американската безработицата до 50-годишно дъно от 3,5%

През ноември заетостта в САЩ се увеличи най-рязко от 10 месеца насам след края на масовата стачка в автомобилния гигант General Motors и при силен ръст на новите работни места в сектора на здравеопазване, докато нивото на безработица се понижи обратно към 50-годишното септемврийско дъно от 3,5%. Тези данни потвърждават, че водещата световна икономика запазва сравнително стабилната си експанзия въпреки влошаващата се промишленост.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през ноември с цели 266 000 нови работни места, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен растеж със 180 000, показват данни на Министерството на труда. Това представлява най-силен месечен растеж на заетостта от януари насам и се дължи отчасти на завърналите се на трудовия пазар близо 50 000 стачкуващи в автомобилния гигант General Motors през предходния месец.

В същото време сумарните данни за предходните два месеца претърпяха добра възходяща ревизия с общо 41 000, като тези за септември бяха ревизирани до 184 00 нови работни места (от предишна оценка за повишение със 180 000), а тези за октомври - до 193 000 (от предишна оценка за повишение със 156 000).

Доста по-силните от очакваното данни предполагат, че американските потребители ще продължават да бъдат основен двигател за растежа на водещата световна икономика посредством добро потребление и разходи.

През ноември в частния сектор на американската икономика бяха разкрити цели 254 000 работни места (при очаквания за около 180 000), а в държавния сектор бяха добавени 12 000 работни места.

В промишлеността работните места се увеличиха с 54 000 главно поради завърналите си на трудовия пазар на около 46 000 работници на General Motors, които месец по-рано се намираха в 40-дневна масова стачка и поради това се считаха от американската статистика като безработни.

Броят на наетите в сферата на здравните услуги се увеличи с 45 000, в сферата на професионалните и бизнес услуги с 31 000, докато в ресторантьорския бизнес бяха наети нови 45 000 служители, а в строителството бяха разкрити едва 3 000 нови работни места с оглед на студеното време през миналия месец.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ пък нарасна през ноември със 7 цента или с 0,25% спрямо октомври, достигайки $ 28,29 на час. На годишна база осредненото заплащане на труда нарасна с 3,1% след повишение с 3,2% през октомври, а продължителността на средната работна седмица остана очаквано на ниво от 34,4 часа.

Днешният силен доклад е в подкрепа на решението на Федералния резерв от последното заседание, че централните банкери вече не са склонни да продължават да намаляват лихвите ставки в близо бъдеще след трите понижения на федералната фонова лихва през настоящата година.

Това се вижда и от фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, които вече оценяват на едва 12,5% вероятността за още едно понижение на основната американска лихва през декември спрямо вероятност от 22,1% преди днешния силен доклад за заетостта.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от