Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на долара и на акциите на Уолстрийт след силния доклад за заетостта в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарите на акции на Уолстрийт реагираха позитивно на изненадващо силния доклад за заетостта и безработицата в САЩ през ноември, като основните фондови индекси напредват с близо 1% при старта на петъчната търговия.

Индексът на сините чипове DJIA се повишава с около 270 пункта (с 0,98%), широкият индекс S&P500 - с 0,83% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,87%, след като се оказа, че икономиката на САЩ е генерирала през ноември цели 266 хил. нови работни места, а нивото на безработица се понижи обратно към 50-годишното септемврийско дъно от 3,5%.

Инвеститорският риск-апетит на фондовите борси изглежда подкрепен и от подновен, макар и предпазлив оптимизъм относно хода на търговските преговори САЩ-Китай.

Солидното възходящо движение предполага, че пазарите на Уолстрийт вероятно ще заличат изцяло рязкото поевтиняване на американските акции в началото на седмицата, като основните фондови индекси могат да избегнат регистриране на седмични загуби и отново да отправят поглед обратно към рекордните си върхове от края на ноември и началото на декември.

Силният доклад за ноемврийска заетост в САЩ допринася за поскъпване и на щатския долар на валутните пазари, като и за нарастване на доходността на американските държавни облигации, тъй като данните подкрепят стратегията на Федералния резерв за запазване на лихвата на настоящото ѝ ниво след три поредния понижения.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се повишава с 0,23% към 97,70 пункта.

Доходността на 10-годишните американски държавни облигации пък нараства към 1,867%, а на двегодишните краткосрочни книжа - към 1,63%. Това пък допринася за силно поскъпване на акциите на американските финансови компании, като обшият финансов индекс Financial Select Sector ETF нараства с 1,3% благодарение на ръст с 1,7% на акциите на Bank of America, с 1,63% на Citigroup  и с 1,62% на JP Morgan Chase.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна