Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" въвежда от 2020 г. своята OS Harmony в повече продукти, но без смартфони и таблети

Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies) планира да оборудва повече от продуктите си със собствената операционна система (OS) - Harmony през следващата година и ще ги промотира както у дома, така и чужбина, заяви в понеделник говорител на компанията.

Той обаче добави, че към момента няма планове за въвеждането на Harmony OS в най-популярните продукти на "Хуавей" като смартфони, таблети и компютри.

"Хуавей" представи през август своята операционна система като възможна алтернатива на Android на "Гугъл" (Google) в опит на компанията да се справи с наложените от САЩ търговски ограничения, които заплашват да ограничат достъпа на китайския гигант до технологии, разработени от американските фирми.

Първите произведени продукти със ОС Harmony (на китайски Hongmeng) бяха смарт телевизорите на "Хуавей", като по това време от компанията посочиха, че ще продължават да се придържат към OS Android за смартфони и постепенно ще разгърнат OS Harmony към други устройства като смарт часовници, високоговорители и различни джаджи за виртуална реалност.

Тази позиция на технологичната компания беше потвърдена и в понеделник, като от "Хуавей" подчертаха, че все още предпочитат използване на операционната система Android в смартфоните.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна