Eмисия новини
от 20.00 часа

Подем на икономическите нагласи на инвеститорите в еврозоната за втори пореден месец

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната и в глобален план през декември се подобри изненадващо за втори пореден месец до най-високо ниво от месец май насам благодарение на сигнали за подем на азиатските икономики и на растящи очаквания за фискална намеса от страна на правителствата в региона на единната валута, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 1131 инвеститори в еврозоната, проведено между 5-и и 7-и декември, нарасна силно до +0,7 пункта от -4,5 пункта през ноември и доста над осреднената пазарна прогноза за индекс на ниво от -5,0 пункта.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се подобри от -5,5 пункта през ноември до -1,0 пункт през декември (най-високо ниво от юли 2019-а), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи нарасна още по-рязко - от -3,5 до +2,5 пункта, достигайки най-високо ниво от март 2018-а година.


Според последното проучване на Sentix много неща се развиват по-добре от очакваното, като им просветляване на икономическите перспективи под целия свят. Регионът на Азия, изключвайки Япония, представлява по-конкретен източник на надежда - особено за германската икономика.

Общият немски Sentix индекс нарасна през декември до -1,4 пункта от -6,5 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от юни 2019-а година.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в Германия, се повиши от -8,3 пункта до -3,3 пункта (най-високо ниво от юли 2019-а), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи скочи още по-рязко от -4,8 до +0,5 пункта, достигайки най-високо ниво от февруари 2018-а година.

Компанията за пазарни изследвания Sentix отбеляза, че като бивш световен лидер по отношение на износа, Германия беше особено силно засегната напоследък от проблемите в световната търговия. Настоящите сигнали за обрат на негативна тенденция - като се започне от азиатския регион, изключвайки Япония - автоматично означават облекчаване на германската икономика през последните месеци.

Последното проучване сред над 1000 институционални и частни инвеститори също така установи, че все по-голям брой от анкетираните вече очакват, че еврозоната ще избегне рецесията, която до скоро очакваха мнозина, като в същото време все повече представителите на Европейската централна банка и на новата Европейска комисия гледат благосклонно на по-големи по размер държавни разходи.

"Все повече инвеститори са убедени, че най-лошото за европейската икономика вече приключи и че стимулиращите мерки от страна на централната банка и на европейските политици ще подпомогнат икономиката през следващите месеци", отбеляза управляващият директор на Sentix Патрик Хъси.

Инвеститорският оптимизъм се основава най-силно на състоянието на трудовите пазари, които останаха "изключително здрави" въпреки икономическата слабост в Европа и Съединените щати през последните две години. Това обаче в скоро време може да доведе до инфлация по отношение на растящите заплати, отбеляза Sentix.

Аналогичното проучване за САЩ също показва подем на инвеститорските нагласи относно американската икономика, като съответният общ Sentix индекс нарасна през декември до най-високо ниво от май 2019-а година от 11,6 пункта спрямо 8,7 пункта през ноември. Индексът на текущата оценка се повиши до 27,0 от 24,8 пункта, докато Sentix индексът на икономическите очаквания в бъдеще нарасна от -6,3 пункта през ноември до -2,8 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от март 2018-а година.

Глобалният Sentix индекс на икономическите нагласи на инвеститорите нарасна от 3,0 пункта през ноември до 6,4 пункта през декември (най-високо ниво от май 2019-а), като индексът на текущата икономическа оценка скочи до 9,0 от 6,9 пункта, а индексът на бъдещите очаквания нарасна от -0,7 до 3,8 пункта, достигайки най-високо ниво от май 2019-а насам.

Аналогично на всички тези проучвания, инвеститорските нагласи и в рамките на страните от Източна Европа също бележат подобрение, като общият Sentix индекс се повиши от -1,8 до +0,7 пункта (най-високо ниво от май 2019-а), индексът на текущата икономическа ситуация - от -1,0 до +0,3 пункта (най-високо ниво от юли тази година), а индексът на бъдещите икономически нагласи нарасна от -2,5 до +1,3 пункта, достигайки по този начин най-високо ниво от месец май.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от