Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън постави под въпрос публичното финансиране на Би Би Си

Бъдещото финансиране на Би Би Си би трябвало да бъде поставено под въпрос, тъй като не е ясно дали телевизионният и радио оператор трябва да продължи да бъде подкрепян с публични средства, заяви в понеделник британският премиер Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

В момента Би Би Си (BBC) се финансира чрез данъчно облагане посредством телевизионният лиценз. Джонсън обаче се усъмни дали тази системата на финансиране е подходяща за съвременната епоха.

"Подложен съм на натиск да не подсилвам безмислена политика. Трябва да се запитате дали този подход на финансиране на телевизия и медийна организация има смисъл в дългосрочен план, като се има предвид начина, по който другите организации успяват да се финансират сами", посочи той.

"Системата за финансиране на това, което всъщност представлява общия данък, отразява колко дълго можете да оправдаете система, при която всеки, който има телевизор, трябва да плати, за да финансира определен набор от телевизионни и радио канали, това е въпросът", заяви Джонсън.

Британският премиер обаче отбеляза, че към този момент не планира премахването на телевизионните лицензии, добавяйки, че няма да измисля политика "на коляно".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени