Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията "Епъл" има "сериозни опасения", че обвинени в кражба нейни бивши служители ще избягат в Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичният гигант "Епъл" (Apple Inc) заяви пред федерален съд, че има "сериозни опасения", че двама негови бивши служители, родени от Китай и обвинени от компанията в кражба на търговски тайни, ще се опитат да избягат преди предстоящите съдебните процеси, ако тяхното местонахождението не бъде следено.

По време на съдебно изслушване в американския окръжен съд на Северния окръг на Калифорния прокурорите изтъкнаха, че Сяолан Джан и Жизон Чен трябва да продължа да бъдат наблюдавани, тъй като има рискове те да отлеят за Китай.

Федералните прокурори твърдят, че Джан е работил по тайната програма на автомобили за самоуправление на Apple и е взел файлове, свързани с проекта, преди да се разкрие, че той ще работи за китайски конкурент. Федералните агенти арестуваха Джан миналата година на летището в Сан Хосе, когато той се канеше да се качи на полет за Пекин.

Прокурорите също така твърдят, че Жизон Чен е откраднал от "Епъл" повече от 2000 файла, съдържащи "ръководства, схеми, диаграми и снимки на компютърни екрани, показващи страници в защитените бази данни на Apple", с намерение да ги сподели на китайска конкурента компания. Агенти на ФБР го арестуваха през януари на жп гара на път за международното летище Сан Франциско с полет за Китай.

И двамата мъже бяха обвинени за кражба на търговски тайни и те се признаха за виновни. Те бяха освободени под гаранция малко след арестите им и оттогава се намират под наблюдение.

Техният адвокат заяви в понеделник, че двамата са имали семейни причини да посетят Китай и досега не са показвали признаци за нарушаване на условията им за досъдебно производство.

Американският помощник прокурор Мариса Харис обаче твърди, че ако единият мъж избяга в Китай, ще бъде трудно, ако не и невъзможно, федералните служители да осигурят неогвата екстрадиция за предстоящия съдебен процес. Трима служители на "Епъл" се изказаха в подкрепа на мнението на прокуратурата, включително Антъни Демарио, стратегически съветник на групата за глобална сигурност на Apple и ветеран от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ.

Мариса Харис прочете изявление на "Епъл" пред американския окръжен съдия Едуард Дж. Давила в Сан Хосе, Калифорния, в което се казва: "Интелектуалната собственост на Apple е в основата на нашите иновации и растеж. Непрекъснатото участие на ответниците в това производство е необходимо, за да се гарантира окончателното определяне на фактите, и ние сме "дълбоко загрижени", че може и да не видим подсъдимите, ако им се предостави възможност да избягат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна