Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стагнация на икономиката на Великобритания през октомври

След два поредни месеца на спад икономиката на Великобритания стагнира през октомври и отбеляза най-слаб годишен растеж от близо 7 години насам, показват данни на официалната британската статистика ONS, които бяха оповестени непосредствено преди предстоящите в четвъртък общи парламентарни избори.

Наближаващият краен срок за Брекзит и забавянето на световната икономика пък засегнаха британската промишленост и строителство, показват също така данни на ONS, оповестени във вторник.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство остана през октомври на нивото от септември, когато обаче се сви с 0,1% и след спад с 0,2% през август. За последната британската икономика не успя да отбележи растеж в рамките на три поредни месеца между януари и март 2009-а година.

През трите месеца до края на октомври БВП също не отбеляза растеж (0,0% спрямо предходните три месеца). През третото тримесечие на настоящата година британската икономика успя да избегне навлизането в рецесия, нараствайки с 0,3% на тримесечна база след спад с 0,2% през периода април - юни.

На годишна база британският икономически растеж се забави през октомври до едва 0,7%, отчитайки най-слабо представяне от март 2012-а година, когато Великобритания все още изпитваше трудности да се справи с негативните ефекти на глобалната икономическа криза.

Доминиращият в британската икономика сектор на услугите успя да нарасне през октомври с 0,2% след нулев растеж през септември, докато индустриалното производство се повиши с 0,1% на месечна база благодарение на ръст на енергийното производство с 2,4%, но при по-слабо повишение на промишленото производство с 0,2 на сто.

В същото време британското строителство се сви през октомври с цели 2,3%, като това е неговото най-слабо представяне от януари 2018 година насам.

Глобалното търговско напрежение се отрази негативно на световната и в частност на британската икономика, но Великобритания също така беше изложена и на несигурността относно напускането на ЕС, което към момента е предвидено за 31-ви януари догодина. Липсата на яснота относно бъдещето на Обединеното кралство продължава да вреди на бизнес инвестиции и на потребителското доверие. Допълнителна несигурност в рамките на последното за годината тримесечие оказват и планираните за 12-и декември националните избори.

Премиерът Борис Джонсън призова избирателите да подкрепят договорената от него с ЕС Брекзит сделка, като заяви, че това ще "отприщи голям прилив на инвестиции" във Великобритания, когато Консервативната партия успее да спечели работещо мнозинство в новия британски парламент.

Анализатори и икономисти обаче предполагат, че дори и ако Великобритания успее да напусне единния блок на 31 януари, несигурността ще продължава да тежи върху британската икономика, тъй като Лондон и Брюксел ще трябва тепърва да постигнат споразумение за свободна търговия или някаква подобно споразумение, за да уредят бъдещите си икономически отношения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна