Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят закон, забраняващ покупката на китайски автобуси и жп вагони с федерални средства

Американските законодатели работят върху нов законопроект, който ще забрани използването на федерални средства за закупуване на китайски автобуси и железопътни вагони, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки свои източници, запознати с въпроса.

Това вероятно ще усложни усилията за постигане на частична търговска сделка между САЩ и Китай само дни преди планираното за 15-и декември въвеждане на нови американски мита от 15% върху останалия китайски внос в размер на 156 млрд. долара годишно.

Базираното в Хонконг китайски издание South China Morning Post, което е близо до управляващата Комунистическа партия, пък цитира близки до преговорите свои източници да казват, че "става все по-малко вероятно търговската сделка между САЩ и Китай да бъде приключена тази седмица".

Само преди дни същите представителите посочиха пред изданието, че очакват планираните за 15-и декември нови американски тарифи да бъдат поне отложени, за да се даде повече време за изработване на т.нар. "първа фаза" от търговската сделка между Вашингтон и Пекин.

Междувременно китайското външно министерство нападна остро САЩ заради критиките на Вашингтон по отношение на третирането от страна на Пекин на уйгурските мюсюлмани в района на Синдзян, твърдейки, че тези обвинения са "лъжи".

"САЩ са не само суперсила, но и голям лъжец и голям разпространител на лъжи", заяви говорителят на министерството Хуа Чунин. Тя също така намекна за лицемерие от страна на Вашингтон по въпроса, посочвайки, че Съединените щати са "единствената държава в света, която наложи мюсюлманска забрана".

Китайският висш служител се позова на изпълнителна заповед, подписана от президента на САЩ Доналд Тръмп през 2017 година, която забранява на граждани на няколко предимно мюсюлмански страни да пътуват до САЩ.

Повод за днешната критика е решение от миналата седмица на Камарата на представителите на САЩ да приеме закон за човешките права, който осъжда политиката на Китай по отношение на мюсюлманите в района на Синдзян.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени