Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Китай планират отлагане на декемврийските тарифи

Съединените щати и Китай са готови да забавят въвеждането на нови двустранни митнически тарифи, които по план трябва да влязат в сила на 15-и декември, съобщава във вторник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на неназовани официални представители на двете страни.

Според също информация американските и китайските преговарящи "полагат основите" за отлагане на прилагането на допълнителни мита, тъй като те има за цел да договорят "първата фаза" на търговската сделка.

"През последните дни висши служители от Пекин и Вашингтон сигнализираха, че неделя (15-и декември) не е крайната дата за постигане на така наречената "първа фаза" от търговската сделка. Китайските и американските служители, участващи в преговорите, посочиха, че няма точна крайна дата за сключване на споразумението", съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Също така се посочва, че двете преговарящи страни продължават "да се занимават с това как може Пекин да се ангажира с масови покупки на американски селскостопански продукти, за които настоява президентът Тръмп при евентуалното сключване на краткосрочна сделка".

Финансовото издание обаче допълва, че "президентът Тръмп все още не е взел своето решение, като в същото време той е отхвърли на няколко пъти предложения на негови съветници по отношение на планираните за 15-и декември нови мита върху вноса на китайски стоки".

Междувременно и агенция Блумбърг цитира свои източници, според които Пекин очаква отлагане на планираните за средата на месеца нови американски тарифи в размер на 15% върху вноса на китайски стоки за 156 млрд. долара, както намаляване на вече съществуващите двустранни мита.

Toп икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу обаче заяви във вторник, че тарифите, предвидени да влязат в сила на 15-и декември, са "все още на масата" и че той не може да потвърди информацията на "Уолстрийт джърнъл", че преговарящите "поставят основите" за избягване на тези мита. Къдлоу също така каза, че все още няма "окончателно решение" относно тарифите.

В понеделник вечерта американският президент Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори с Пекин вървят добре, а министърът на търговията Уилбър Рос настоя, че е по-важно да се постигне "добра" сделка, отколкото прибързана такава. От Китай пък отбелязаха, че иска споразумение възможно най-скоро, но подчертаха, че всяка една сделка трябва да включва отмяна на част от двустранните тарифи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна