Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Канада и Мексико договориха тристранното търговско споразумение USMCA

Канада, Мексико и Съединените щати се споразумяха относно ремонта на регионалния тристранен търговски пакт, след като преговарящите одобриха промени в предварителната сделка, сключена през миналата година.

Самият анакес, финализиращ тристранното споразумение, беше подписан във вторник от представители на правителствата на трите страни на церемония в президентския дворец в Мексико сити.

Сделката, която все още се нуждае от одобрение на законодателните органи и на трите страни, добавя по-строг контрол върху трудовите разпоредби на пакта, за което настояваха от Демократическата партия на САЩ.

Според председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси тези промени са направили тристранното споразумение, известно като USMCA "безкрайно по-добра“ сделка от тази, която беше постигна между администрациите на САЩ, Канада и Мексико през 2018 година. Тя допълни, че новото споразумение е "много по-добро и от досегашното тристранно споразумение NAFTA".

Според председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси тези промени са направили тристранното споразумение, известно като USMCA "безкрайно по-добра“ сделка от тази, която постигна между администрацията на САЩ, Канада и Мексико през 2018 година. Тя допълни, че новото споразуменое е "много по-добро и от досегашното тристранно споразумение NAFTA" поради по-добро прилагане на трудовите и екологичните стандарти.

Пелоси също така посочи, че демократите в долната камара на Конгреса ще подкрепят обновената търговска сделка между САЩ и Мексико-Канада, като това представлява значителна победа за президента Тръмп.

Търговското споразумение USMCA ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), регионален пакт, действащ от 1994 година, който обхваща годишна тристранна търговия в размер на 1,2 трлн. долара. Поддръжници на това споразумение между трите държави твърдят, че то е отговорно за 12 милиона работни места в САЩ и за една трета от целия американски износ на селскостопански продукти.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна предоговаряне на NAFTA още през първата си година на поста, изпълнявайки обещанието си през 2016 година, когато заяви, че ще замени това, което той определи като "най-лошата търговска сделка досега". Канадските и мексиканските лидери неохотно се съгласиха да се присъединят към преговорите с най-големия си търговски партньор.

"Страхотният търговски законопроект USMCA изглежда добре. Това ще бъде най-добрата и най-важна търговска сделка, сключена някога от САЩ. Добра за всички - за земеделските производители, за промишлеността, енергетиката и профсъюзите", написа Тръмп в туитър. "Важното е, че най-накрая ще прекратим най-лошата търговска сделка на нашата страна NAFTA!", допълни той.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър направи изявление, в което поздрави президента Доналд Тръмп за постигането на Споразумението САЩ-Мексико-Канада (USMCA).

И той подчерта, че сделката ще бъде от полза за години напред за американските работници, земеделските стопани и собствениците на ранчо и ще бъде шаблон за всички бъдещи търговски сделки на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени