Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: Двустранната търговска сделка след Брекзит няма да бъде финализирана до 2021 година

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние е заявил, че търговската сделка след Брекзит, предложена от сегашния премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън, не може да бъде финализирана до 2021 година, съобщи в сряда британския в-к Independent, позовавайки се на получен от редакция аудио запис с европейския главен преговарящ.

По време на записа Барние разговаря с няколко депутати от ЕС на частна среща. "Няма да постигнем всичко за 11 месеца", заявява Барние, визирайки поставения от Джонсън график, според който Великобритания ще успее да сключи търговско споразумение с ЕС до края на следващата година, след като преди това Обединеното кралство напусне съюза както е планирано на 31-ви януари догодина.

Взаимното решение на двете преговарящи страни за удължаване на преходния период до 2021 или дори до 2022 година ще трябва да бъде взето през следващия юни. "Ако нямаме удължаване на срока, ще имаме на разположение само още няколко месеца, за да постигнем това, което бих определил като минимум, необходим за икономика и сигурността или ще трябва да се подготвим за вариант, при който търговските отношение на ЕС с Великобритания ще бъдат базирани на правилата на Световната търговска организация", добавя Мишел Барние в аудио записа, с който разполага британското издание.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени