Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се среща с топсъветниците си във връзка с планираните за 15 декември нови мита за китайски стоки

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да се срещне със своите топсъветници в четвъртък относно планираните за 15-и декември нови тарифи върху вноса на китайски потребителски стоки за близо 160 млрд. долара, съобщиха три източника на Ройтерс, запознати с плановете.

В срещата ще участват американският търговски представител Робърт Лайтхайзър, министърът на финансите Стивън Мнучин и икономическите съветници от Белия дом Лари Къдлоу и Питър Наваро, но окончателното решение ще зависи от Доналд Тръмп, посочват източниците.

Ройтерс също така съобщава, че през последните дни са били разпространени имейлите сред малка група висши служители, в които се привеждат доводи, че предишно наложените от САЩ тарифи върху вноса от Китай са имали много слабо негативно влияние върху американската икономика. "Очаквам те да вдигнат китайските мита в неделя (15 декември)", посочи един от източниците на Ройтерс и добави: "Администрацията се подготвя да разисква как е правилно да се направи това. Посланието е, че новите мита върху вноса на китайски потребителски стоки няма да са болезнени за американската икономика".

Евентуалното решение за влизане в сила на планираните за 15-и декември нови тарифи може да предизвика турбуленции на финансовите пазари и да намали драстично шансовете за успех на текущите преговори между САЩ и Китай за прекратяване на 17-месечната търговска война до края на управленския мандата на Тръмп.

Съветникът от Белия дом Питър Наваро разпространи по-рано тази седмица меморандум в подкрепа на продължаването на тарифната война, като се аргументира, че Китай е увеличил своите покупки на американско свинско месо и на соя единствено заради епидемията от африканска чума по свинете в азиатска държава и че настоящите митнически тарифи не оказват негативно влияние върху икономическия растежа на САЩ или върху фондовите борси.

Междувременно китайското министерство на търговията съобщи в четвъртък, че Пекин и Вашингтон са в тясна комуникация по отношение на търговските преговори, като то отказа да коментира възможни китайски контрамерки, ако САЩ в крайна сметка пристъпят към повишаване на митата за китайски стоки този уикенд.

По план Съединените щати трябва да наложат на 15-и декември нови тарифи за почти целия останал китайски внос от близо 160 млрд. долара, като новите мита включват важни за американските потребители стоки в т.ч. конзоли за видео игри, компютърни монитори и играчки.

"Икономическите и търговски екипи на двете страни поддържат тясна комуникация", заяви в четвъртък Гао Фън, говорител на китайското министерство на търговията, пред репортери на редовен брифинг на министерството.

Двете най-големи икономики в света се споразумяха през октомври за сключване на предварително търговско споразумение, известно като "първа фаза", но на този етап преговорите не успяха да доведат до ясен ангажимент от страна на Китай за покупки на американски селскостопански стоки и за отмяна на поне част от съществуващите тарифи, наложени от САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна