Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сауди Арамко" достигна пазарна оценка от 2 трлн. долара през втория ден на борсова търговия

Старт на търговията на акции на Saudi Aramco на борсата Tadawul exchange
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) успя да достигне пазарна оценка от 2 трлн. долара, след като акциите на новорегистрираната на борсата в Риад държавна петролна компания нараснаха рязко и през техния втори ден на търговия.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салам осъществи преди дни първоначалното публично предлагане (IPO) на акции на Aramco, като това е част от неговия план да диверсифицира икономиката на Кралството от голямата зависимост от производството на петрол, използвайки набраните от IPO-то 25,6 млрд. долара, за развитието на други сектори.

Това обаче се различава съществено от първоначалния план на престолонаследника, обявен през 2016 година, според който трябваше да бъдат събрани 100 млрд. долара от международни и вътрешни инвеститори за дял от 5% в "Сауди Арамко". В крайна сметка на свободния пазар бяха пуснати акции, равняващи се на дял от едва 1,5%.

След ръст на акциите на Aramco с максимално позволените 10% при дебюта на компанията на местната борса саудитската борса Тадавул (Tadawul exchange) в сряда до 35,2 риала за една акция ($ 9,39), днес те продължиха да поскъпват до 38,7 риал ($ 10,32), преди да върнат леко назад към 37,5 риала. Въпреки това леко ценово отстъпление, с днешното поредно поскъпване на акции пазарната оценка на Saudi Aramco достигна заветните за принц Салмани 2 трлн. долара.

По този начин държавната саудитска петролна компания се превръща в най-скъпо оценената в света, изпреварвайки почти двойно пазарната оценка на американски технологични гиганти като Apple (с пазарна оценка от около 1,2 трлн. долара) и Microsoft (около 1,16 трлн. долара).

В същото време с постъпления от първичното публично предлагане (IPO) в размер на 25,6 млрд. долара, "Сауди Арамко" успя да надмине IPO-то на китайската технологична компания Alibaba, която събра при първичното предлагане на акции през 2014- година 25 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна