Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика е малко вероятно да изпадне в рецесия, прогнозира институтът Ifo

Икономиката на Германия се стабилизира през третото тримесечие и е малко вероятно да се окаже изправена пред рецесия въпреки рецесията в промишления сектор, отбеляза немския водещ институт Ifo при представянето на своите "зимни" прогнози.

Базираният в Мюнхен институт потвърди предишната си прогноза, че водещата европейска икономика ще нарасне с едва 0,5% през тази година, преди експанзията да се подобри до 1,1% през 2020-а година. За 2021-а година БВП на Германия се очаква да нарасне с 1,5% (малко над "есенната" прогноза от началото на октомври за повишение с 1,4%).

"В момента е малко вероятна обща икономическа рецесия в Германия" посочи Тимо Волмерсхаузер, ръководител на икономическите прогнози в института. Според него фискалната политика допринася за постепенното икономическото възстановяване чрез намаляване на данъчните и осигурителните вноски, чрез разширяване на държавните трансфери и чрез увеличаване на публичното потребление и инвестиционни разходи.

"Става въпрос за почти 25 милиарда евро годишно, които биха увеличили растежа на БВП с около 0,25 процентни пункта", добави Волмерсхайзер.

Институтът Ifo обаче отбеляза, че рисковете пред германската икономика остават високи, особено заради несигурността около процеса на Брекзит, глобалното търговско напрежение и технологичния напредък в автомобилната индустрия. Въпреки това опасността от "твърд" Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без двустранна сделка) или от по-голяма търговска дестабилизация от страна на САЩ са спаднали, посочи икономическият институт в своя последен доклад.

Очаква се потребителското доверие да остане силно въпреки по-ниското частно потребление през третото тримесечие на текущата година, като в същото време жилищното строителство продължава да бъде "важен стълб на германската икономика".

Немският водещ институт също така не очаква влошаване на този етап на икономическия импулс в еврозоната, но смята, че ще отнеме няколко тримесечия, преди да има осезаемо възстановяване. Световната икономика се очаква да нарасне със средни темпове.

Според последната прогноза на мюнхенските икономисти броят на безработните в Германия ще намалее допълнително от 2,27 милиона през тази до 2,25 милиона през следващата година и до 2,20 милиона през 2021., докато нивото на безработица ще се понижи от 5,0% през 2019-а до 4,9% догодина и до 4,8% през 2021-а.

Институтът също така очаква частното потребление да нарасне с 1,3% през следващата и с 1,6% през 2021-а година след повишение с 1,5% през настоящата година.

Германският износ пък се очаква да нарасне с 3,9% през 2020-а и с 3,2% през 2021-а след слабо увеличение с 1,3% през тази година. В същото време растежът на вноса ще се подобри от 2,5% през тази до 4% догодина и до 3,8% през 2021-а.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна