Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Тодоров-Кайзера: Левски при Хубчев е дисциплиниран, но трябва да бие и в преките двубои

Николай Тодоров
Снимка: Радио ВИДИН

Николай Тодоров-Кайзера е един от емблематичните футболисти на Левски. Останал в историята с паметния гол срещу Глазгоу Рейнджърс през 1993 година. Но и не само това. Роденият през 1964 година бивш футболист има 3 шампионски титли с Левски, 2 купи, има 12 мача за националния отбор в най-силния му период. След Левски изкарва 5 много добри сезона в Локомотив (София), откъдето е продаден на френския Монпелие. Играе в Кан, след това се връща в Левски за нови два сезона (1993/95), играе в турския Саръйер и отново е на Герена (1997/1999). Като треньор е бил начело на Спортист (Своге), Велбъжд (Кюстендил), Витоша (Бистрица), Ботев (Враца) и Миньор (Перник)..

- Господин Тодоров, Левски гостува на Локомотив (Пд) в най-интересния мач за края на футболната година. Какво очаквате? Може ли да има успокоение след добрите резултати и на двата тима и продължаването напред за Купата на България?
- Наистина това е най-интересният мач, който ще определи кой от двата отбора зимува на второ място. Успокоение? Не вярвам нито в Левски, нито в Локомотив (Пловдив), да има успокоение. Да, може за някои да е така, защото предстои кратка почивка преди началото на зимната подготовка. Но като цяло в клубовете предстои работа, има хора, които сега ще работят по селекцията, за тях няма да е никак спокойно.

- Изненадан ли сте от представянето на Локомотив? Според мнозина отборът играе най-приятния футбол?
-Тази година съумяха да влязат в изискванията на треньора и на ръководството. Намериха си нужните футболисти, направиха промени в състава. Със започване на турнирите, а след това и на първенството, след всеки мач, в който постигаха положителни резултати – това им даваше увереност. Изненада?! Може да се каже, защото Локомотив в последните години не показваше толкова постоянен футбол. Винаги е било временно – няколко кръга, след това спад.

- Питам ви, защото със сигурност се очакваше повече от Берое и Ботев (Пловдив)…
-Така е. Ботев загуби финала за Купата през пролетта, но играеше коренно различно. След това дойде нов треньор, нови изисквания и изпаднаха в криза. Сега Ферарио Спасов стабилизира нещата. Той беше шеф на школата, познат е в клуба и видяхте, че с няколко поредни добри резултата, ситуацията е коренно различна.

-Тук отново стигаме до въпроса – това ли е рецептата, един собственик или ръководител да даде време на треньора, независимо чужденец или българин? Защото помните какво беше в началото с Бруно Акрапович?
-Това наистина е дълга и основна тема. За да даде собственикът или ръководството това време на треньора, трябва преди това двамата да влязат в едно амплоа, в един тон. Това, което иска собственикът и това, което иска треньорът. Да слеят идеите в едно. Дадохте пример с Акрапович в Локомотив (Пловдив). Самите те с президента Крушарски са признавали, че са имали пререкания във времето. Но с всеки разговор са намирали резултат или нещо положително. Крушарски застана зад треньора във всички моменти досега и виждате резултатите. Локомотив взе купата, но след това не спря, а продължи да държи това темпо. Само с изключение на няколко мача не успя да покаже тази класа, която държа през останалото време.

- Как ще завърши дербито на “Лаута”?
-И Левски иска и ще търси победата, за да се утвърди на второто място, както и Локомотив (Пловдив). Домакините казаха, че са спокойни и уверени и чакат с нетърпение този двубой и искат да покажат, че са по-добри. Аз се надявам да се получи прекрасен завършек на годината.

- Как бихте описали или определили настоящия Левски – прагматичен, дисциплиниран, защитен, отговорен на терена…
- Най-вече дисциплиниран, защото ако го сравним с последните години, в определени моменти показваше някакво ниво, в следващи моменти следваше спад. Дисциплината държи резултатите. Всеки треньор си има своята методика и начин, а знаем за Петър Хубчев, че изключително много държи на дисциплината. Не говоря за дисциплина само като поведение на самите футболисти, а като игра на терена, игра в различните фази! Затова на моменти изглежда, че Левски, когато вкара гол и ако след това няма втора или трета възможност за повече попадения, с дисциплина се стреми да спечели срещата.

- Справя ли се Петър Хубчев и какво е вашето мнение за работата му? Левски изостава на 5 точки от лидера Лудогорец.
-За ежедневната му работа не мога да говоря. Истината е в края на всяка седмица, когато се виждат резултатите. Това, че изостава от Лудогорец, се дължи на няколко фактора. Единият е, че където най-малко очаквахме, Левски загуби точки. Когато Лудогорец не печелеше своите срещи, Левски също не успяваше. За да стигнеш или надминеш Лудогорец на този етап, трябва да го победиш в директния двубой и същевременно без да подценявам по-посредствени срещи с по-слаби противници, да не губиш точки в тях. За да намалиш разликата или трябва да печелиш тези мачове, за които ние казваме, че са срещу по-малките отбори, за да се възползваш от грешките, които и Лудогорец неминуемо ще допуска, или да го победиш в прекия двубой.

- Вашето мнение – защо Николай Михайлов не получава шанс да пази в Левски?

- Може би на този въпрос трябва да даде отговор ръководство. Има треньор на вратарите, старши треньор. Дори и в световния футбол смяната на вратари винаги е доста деликатно – кога трябва да се даде шанс на другия вратар. Защото забелязваме, че когато е здрав вратарят, който е започнал, много трудно и след това да бъде сменен.

- Може ли този сезон Лудогорец да бъде свален от трона, имайки предвид сериозното изоставане на ЦСКА. В битката остават Левски и Локомотив (Пловдив).
- С тази разлика, която е в момента, дава едно спокойствие на Лудогорец, че са си свършили добре работата до този момент. Тази разлика нито е много голяма, нито много малка. Вече говорихме, че за да настигнеш противника, най-важно е да го победиш в директния двубой. Там би скъсил разликата. Затова казвам, че и предстоящият мач през уикенда е изключително важен, както и за Локомотив, така и за Левски.

- Левски и Лудогорец се паднаха един срещу друг и за Купата на България? Колко важен ще бъде този двубой?
-Много неща има да се случат до тогава. Ще се знае дали Лудогорец е прескочил групите на Лига Европа, каква подготовка ще са направили отборите, каква селекция, ще имат ли попълнения, какви ще бъдат те и т.н. За Левски е важен с оглед домакинството. Ако искаш да спечелиш даден трофей, трябва да преодолееш един от най-добрите отбори, който е в момента – Лудогорец.

-Трябва ли да има ВАР в България?
-Това, което виждаме с повторенията… Свидетели сме също на неправилни отсъждания. Но след като в доста страни тази система вече навлиза, може би за да се поизчистят до някаква степен грешките, е правилно въвеждането му. Но от друга страна малко или много тази система обърква или иззема радостта и първоначалната реакция на футболисти, на фенове. Губи се тази радост и при едните, и при другите. Единият отбор вкарва гол – феновете се радват, след това го отменят – радват се другите! Радостта при такива ситуации е коренно различна.

- Как гледате на промените в БФС? Като закъснели, на време или като ненужни?
- Излиза, че сме закъснели за тотална промяна. Дали е трябвало така да стане – това е друг въпрос. Всички говорят в последните години, че трябва да има промяна във футбола, но явно нямаше. Ние само говорим, говорим абсолютно всички – футболни и нефутболни хора взимат отношение, но за изграждане на структура и промяна, не се стигна. Имайте предвид, че тази промяна не става с магическа пръчка, а започва от всеки клуб. Не може клубовете да чакат от БФС кой как да работи. Казват – няма таланти. Няма страна, в която да няма таланти! Има… Просто трябва да го забележиш и да го развиеш този талант.

- Кой или по-скоро какъв трябва да е следващият президент на БФС?
- Един човек не може да оправи даден клуб или целия ни футбол. Този, който ще се кандидатира, трябва да си подбере нужните хора. Това е като една фирма – ти си собственик и за да ти върви фирмата, сам не можеш да правиш всичко, трябва да си намериш екип. Така е и във футбола, в основата на успехите е екипът.

Източник: bookmaker-ratings.bg


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна