Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Близо сме до "голяма търговска сделка" с Китай

Рекордни върхове на Уолстрийт след изразения от президента на САЩ оптимизъм

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че Вашингтон е близо до "голяма сделка" по отношение на търговията с Китай.

"Приближаваме се много до голяма търговска сделка с Китай. Те я желаят, както и ние!", написа Тръмп в Туитър.

Коментарите идват след съобщения по-рано през деня, че Тръмп ще се срещне в четвъртък със своите топикономически и търговски съветници, за да обсъди с тях хода на търговския диспут с Китай и дали да се продължи напред с процедурата за налагане на допълнителни тарифи върху вноса на китайски стоки за близо 160 млрд. долара, което по плана трябва да бъде факт през уикенда (на 15-и декември).

"Уолстрийт джърнъл" пък хвърли преди малко "бомба", съобщавайки, че САЩ са предложили на Китай да намалят с 50% съществуващите тарифи.

Според източници на финансовото издание американските преговарящите предлагат да намалят съществуващите китайските тарифи с 50% и да отменят тази, която трябва да влезе в сила на 15 декември. Ако Пекин приеме предложението, тарифите за китайски стоки на стойност 360 милиарда долара ще бъдат намалени наполовина.

Тази оферта е била направена през последните няколко дни, посочва "Уолстрийт джърнъл", като в замяна Пекин трябва да поеме ангажимент за закупуване на големи количества американски селскостопански и други продукти, да защити правата на интелектуална собственост на американските компании и да позволи по-широк достъп до сектора на финансовите услуги в Китай.

Изразеният от Тръм оптимизъм относно предстоящо търговско споразумение с Китай и непотвърдената инфлация на "Уолстрийт джърнъл" заразиха със силен позитивизъм инвеститорите на американските пазари на акции, като и трите водещи фондови индекса нараства с над 1% към нови исторически върхове.

Около час след старта на днешната търговия, индексът на сините чипове DJIA се повишава с 1,06% (ръст от 290 пункта) към нов рекорден връх около 28 225 пункта. Широкият индекс S&P500 се повишава с 1,02%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,03%, като и те бележат нови исторически върхове съответно около 3 176 пункта и около 8 745 пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!