Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ определиха условията за търговска сделка с Китай, но засега Пекин мълчи

Вашингтон е определил условията си за търговска сделка с Китай, предлагайки да отмени някои от тарифите за китайски стоки и да намали размера на други, като в замяна на това Пекин се ангажира да купува повече американски селскостопански стоки, съобщиха неназовани американски източници, цитирани от Ройтерс.

Снощи Доналд Тръмп обяви, че САЩ са близо до "голяма сделка" по отношение на търговията с Китай.

По същото време "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че САЩ са предложили на Китай да намалят с 50% съществуващите тарифи. Според източници на финансовото издание американските преговарящите предлагат да намалят съществуващите китайските тарифи с 50% и да отменят тази, която трябва да влезе в сила на 15 декември. Ако Пекин приеме предложението, тарифите за китайски стоки на стойност 360 милиарда долара ще бъдат намалени наполовина.

Тази оферта е била направена през последните няколко дни, посочва "Уолстрийт джърнъл", като в замяна Пекин трябва да поеме ангажимент за закупуване на големи количества американски селскостопански и други продукти, да защити правата на интелектуална собственост на американските компании и да позволи по-широк достъп до сектора на финансовите услуги в Китай.

Мълчанието на Пекин през последните часове обаче може да постави под въпрос дали двете водещи световни икономики ще успеят да постигнат примирие в ожесточената търговска война, одобрявайки "първа фаза" от търговската сделка, преди да влезе в сила новия кръг от мита и контрамита на 15-и декември.

Източник, запознат с хода на двустранните преговори, цитиран от Ройтерс, заяви, че Съединените щати ще спрат процедурата за нови мита върху вноса на китайски потребителски стоки за близо 160 млрд. долара, които се очаква да влязат в сила в неделя и в същото време са склонни да отменят и някои от съществуващите тарифи.

В замяна Пекин щеше да се съгласи да закупи от САЩ селскостопански стоки през 2020 година за 50 млрд. долара, двойно повече от закупената през 2017 година (преди да започне търговския конфликт), съобщиха два източника, базирани в САЩ.

Новите китайски тарифи върху вноса от САЩ трябва да влязат в сила рано сутринта в неделя (06:01 часа българско време), а съответните нови американски тарифи за китайски стоки часа по-късно (от 07:01 часа наше време).

Необходимо е обаче и двете страни да направят официални изявления за отлагане или отмяна на тези тарифи, за да не могат да влязат в сила в неделя.

Според източници на Ройтерс президентът Доналд Тръмп и неговите топсъветници са се съгласили да отменят планираните за неделя нови мита и да намалят с 50% съществуващите тарифи, като сега очакват управляващите в Пекин да предоставят писмен отговор на това предложение.

На този етап обаче, това, определено от мнозина като "крайно предложение" на Вашингтон, все още не е потвърдено от Пекин.

Говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фен заяви в петък пред репортери в Пекин, че "икономическите и търговски екипи от двете страни поддържат тясна комуникация", но не предложи допълнителни подробности, предаде Асошиейтед прес.

Също в петък Ху Сидзин, влиятелният главен редактор на контролираното от китайската държава издание Global Times, написа в Туитър, че няма потвърждение за каквато и да било сделка и че ситуацията остава "деликатна".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна