Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел: Парламентът на Великобритания трябва скоро да гласува за Брекзит сделката

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз се надява на бърз вот в британския парламент за оттеглянето на Великобритания от единния блок (за последно договорената с ЕС Брекзит сделка) и да има яснота относно плановете на Лондон след триумфа на премиера Борис Джонсън на последните избори, заяви в петък ръководителят на Европейския съвет.

Шарл Мишел, който председателства срещата на върха на ЕС в Брюксел, поздрави Джонсън с изборната победа и също така каза, че Европейският съюз е готов да договори споразумение за свободна търговия с Великобритания, но призова Лондон да работи добросъвестно.

"Очакваме възможно най-скоро гласуване от британския парламент за Брекзит. Важно е да има яснота, колкото е възможно по-скоро", каза Мишел пред журналисти, когато пристигна за втория ден на срещата на върха на лидерите на ЕС. "Готови сме за търговски преговори относно бъдещите ни отношения с Обединеното кралство", допълни той.

Мишел каза, че се надява на "много усилена работа" с новото британско правителство, за да се осигури стабилност за бизнеса и за икономиката в общ план.

Според него по време на предстоящите търговски преговори приоритет за Брюксел ще бъде "гарантирането на равнопоставеност" с Обединеното кралство и гарантиране, че ще бъде защитена целостта на единния пазар


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени