Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандките на финал на световното по хандбал

Лаура ван дер Хайден вкара победния гол за Холандия срещу Русия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандия надделя над олимпийския шампион Русия с 33:32 (16:16) и се класира за финала на Световното първенство по хандбал за жени в Япония.

Избраничките на френският наставник Еманюел Майонад достигнаха до драматичния успех в много оспорвания мач с победен гол на Лаура ван дер Хайден 19 секунди преди края.

Рускините, които имаха само победи в турнира досега, водеха с 26:24 в средата на второто полувреме, но не успяха да удържат преднината си.

Анна Вяхирева от Русия беше най-резултатна в мача с 11 попадения, а за победителките с 9 гола се отличи Еставана Полман.
Така Холандия си гарантира отличие в трети пореден световен шампионат след среброто през 2015 година и бронза през 2017 година.

В търсене на първи трофей в историята си "оранжевите" ще срещнат победителя от другия полуфинал между Норвегия и Испания, който е по-късно днес.

Скандинавките, които спечелиха сребро преди две години в Германия, а преди това взеха третата си титла в Дания през 2015 година, се стремят към трети пореден финал на Световно първенство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени