Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен и Шарл Мишел призоваха Великобритания да ратифицира скоро Брекзит сделката с ЕС

Пресконференция на Шарл Мишел и на Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призоваха в петък Обединеното кралство да ратифицира "възможно най-скоро" Споразумението за оттегляне, договорено от предишното правителство на Борис Джонсън с ЕС, след като Консервативната партия спечели голямо мнозинство на проведените в четвъртък парламентарни избори.

Изказвайки се на съвместна пресконференция в Брюксел, новите лидери на ЕС отбелязаха, че двустранните отношения в бъдеще трябва да се основават на "равнопоставеност".

Фон дер Лайен подчерта, че трябва да се зачитат правата на европейските граждани във Великобритания, докато Шарл Мишел добави, че се надява, че "ще бъде възможно запазването на силното стратегическо партньорство" между ЕС и Обединеното кралство.

Междувременно ЕС допълнително потвърди мандата на Европейската комисия и на основния Брекзит преговарящ Мишел Барние, за продължаване на преговорите с Великобритания.

Според г-жа Урсула фон дер Лайен времето е "изключително кратко", за да се одобри споразумението за новите отношения на ЕС с Великобритания преди края на 2020 година.

"Ние се стремим към нулеви митнически тарифи, нулеви квоти и нулев дъмпинг. Това е много важно за нас", посочи тя пресконференцията, след като британският премиер Борис Джонсън спечели убедителна победа на изборите във Великобритания и обеща, че Брекзит ще бъде факт на 31-ви януари догодина.

"Ние се справяме с предизвикателството, че времето е много кратко. Имаме 11 месеца за договаряне на едно много широко преговорно поле", посочи Урсула фон дер Лайен. "И не става въпрос само за търговия, но говорим и за образование, транспорт, риболов, много, много други области са включени в портфолиото, което трябва да бъде договорено".

Германският канцлер Ангела Меркел пък заяви, че сега Обединеното кралство ще стане нов конкурент на прага на Европейския съюз.

Изказвайки се на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел, тя добави, че развитието по отношение на вчерашните избори във Великобритания може да бъде "укрепващо" за съюза.

Търговските преговори след Брекзит между ЕС и Обединеното кралство ще бъдат "интензивни" и споразумението трябва да бъде договорено "бързо и точно", отбеляза г-жа Меркел.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон посочи, че победата на консерватора премиер Борис Джонсън в общите избори на Обединеното кралство носи "яснота" за Европа и за Великобритания.

Той също така предупреди Великобритания, че колкото повече решава да дерегулира своята икономика след Брекзит, толкова повече ще загуби достъп до пазара на Европейския съюз.

"Не мисля, че можете да имате силна връзка с единния европейски пазар със съществени регулаторни разлики в областта на климата, околната среда, икономическите или социалните регулации", отбеляза Макрон на пресконференция в Брюксел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна