Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Информацията за постигната търговска сделка с Китай е "напълно погрешна"

Китай обаче твърди, че е договорена "първата фаза" от търговската сделка със САЩ

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп опроверга "Уолстрийт джърнъл" от четвъртък, че е договорена търговска сделка между САЩ и Китай, определяйки тази информация като "напълно погрешна".

"Тиражираната от "Уолстрийт джърнъл" информация за договорена с Китай търговска сделка е напълно погрешна, особено по отношения на тарифите. Фалшиви новини. Те трябва да намерят по-добър информатор!", написа Тръмп в Туитър.

В четвъртък водещото финансова издание обяви, че САЩ са предложили на Китай да намалят съществуващите тарифи с 50% (за 360 млрд. долара) и че Вашингтон ще отмени планираното за 15-и декември въвеждане на допълнителни мита за близо 160 млрд. долара върху вноса на китайски потребителски стоки.

Самият Тръмп заяви вчера: „Близо сме до голяма търговска сделка с Китай“. "Приближаваме се много до голяма търговска сделка с Китай. Те я желаят, както и ние!", написа тогава Тръмп в Туитър.

Малко по-късно снощи дори беше тиражиран информация, че президентът Тръмп е одобрил по принцип "първата фаза" на търговската сделка с Китай, която му е била представена от американските търговски преговарящи по време на среща в Белия дом,

Днешното опровержение от страна на Тръмп обаче парира позитивната инвеститорска настройка на Уолстрийт, като и трите водещи фондови индекса дори стартира петъчната търговия със слаби понижения, преди да опита отново да излязат на "зелена територия".

Около половин час след началото на търговията индексът DJIA се повишава слабо с 25 пункта (с 0,11%) след първоначално понижение с 41 пункта (с 0,2%), широкият индекс S&P500 нараства с 0,16%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,32%, след като и те отвориха с леки загуби между 0,1% и  0,2%.

Междувременно обаче Китай потвърди снощната информация, че страната е договорила "първа фаза" на търговската сделка със САЩ.

Китайският заместник-министър на търговията Ван Шоувън потвърди, че е постигнато споразумение със САЩ относно текста на "първата фаза" от търговската сделка. Като част от споразумението, Вашингтон ще започне да премахва тарифите за китайски стоки поетапно, каза той.

"Китай вярва, че като водещи икономики в света, Китай и САЩ трябва да имат предвид по-големите интереси, свързани с двустранното търговско споразумение", обясни той и добави, че това е в "основен интерес" и за останалия свят.

"Споразумението е в съответствие с задълбочаването на реформите в Китай и неговата политиката на отваряне", заключи Ван Шоувън.

Сделката ще защита законните интереси на китайските фирми при тяхната дейност в САЩ и ще доведе до нарастване на доверието на световните капиталови пазари, допълни китайският представител.

Според него и двете страни са се споразумели да завършат последните преговорни етапи възможно най-бързо, включително превод и преглед на сделката от юридическа гледна точка възможно най-скоро.

Ван Шоувън отбеляза, че двете страни са се договорили да преговарят за конкретната церемония по подписване на споразумението.

Той също така подчерта, че Китай е взел решение да отмени новите тарифи, които трябваше да влязат в сила в неделя, като изрази надежда, че и САЩ ще изпълнят поетите ангажименти за отмяна на митата върху вноса на китайски стоки за близо 160 млрд. долара.

Китай също така ще започне да внася американска пшеница, ориз и царевица в рамките на договорените квоти.

Близкото до китайската комунистическа партия издание Global Times пък информира, че текстът на договореното със САЩ споразумение включва девет глави, включително за правата на интелектуална собственост, трансфер на технологии, за вноса на американски хранителни и селскостопански стоки, за финансовите услуги, валутните курсове и тяхната прозрачност, разширяване на търговията, двустранна оценка, уреждане на спорове и окончателно споразумение.

Това допринесе за ново нарастване на основните американски фондови индекси с между 0,22% и 0,47%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна