Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия на Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп от Конгреса

Вотът в Долната камара на Конгреса ще се проведе през следващата седмица

Контролираната от Демократическата партия правна комисия на Камарата на представителите одобри повдигнатите обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследването от президента Доналд Тръмп, което прави почти сигурно, че той ще се превърне в третия в историята американски президент, който ще бъде подложен на тази процедура.

Дълбоко разделената Комисията по правни въпроси на Долната камара на Конгреса гласува с 23 срещу 17 гласа по напълно партийна линия (демократи срещу републиканци), одобрявайки първото от двете обвинения за импийчмънт - в злоупотреба с власт от страна на Тръмп за оказван натиск върху Украйна за разследване на евентуален съперник на президентските избори през 2020-а година в лицето на Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Комисията подкрепи и второто обвинение, също с 23 на 17 гласа, според което Тръмп е възпрепятствал Конгреса при разследването на скандала в Украйна, като е наредил на служителите на администрацията да не съдействат при разследването за импийчмънт.

Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, вероятно ще одобри и двете обвинения през следващата седмица (преди празниците), завършвайки по този начин процедурата по импийчмънт. Това ще се окаже първото подобно гласуване на импийчмънт на американски президент в една от двете камари на Конгреса на САЩ от 1998-а година насам.

След очакваното успешно гласуване в Камарата на представителите, до няколко седмици процедурата по импийчмънт ще бъде изпратена в Сената (Горната камара на американския Конгрес). Сенатът,  в който мнозинството е на републиканците, обаче едва ли ще гласува, за да признае президента за виновен и да го отстрани от поста.

Лидерът на мнозинството в Сената - републиканецът Мич Макконъл заяви по-рано тази седмица, че процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп ще започне през януари, ако преди това тя бъде одобрена от Камарата на представителите.

Белият дом критикува остро днешното решение на Правната комисия на Камарата на представителите.

Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам също изрази надежда, че Доналд Тръмп ще бъде третиран справедливо, след като процедурата по импийчмънт се гласува от контролирания от републиканците Сенат.

"Тази отчаяна пародия на разследване за импийчмънт в правната комисия на Камарата на представителите достигна срамен край.Президентът очаква с нетърпение да получи в Сената справедливото отношение и подобаващ процес, който продължава да му се отказва позорно от Камарата на представителите", се посочва в нейно изявление.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна