Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години помощ за алкохолнозависимите

Групите на анонимните алкохолици в Стара Загора отбелязаха 30 години от създаването си с открита сбирка с участието на много специалисти. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ психиатърът д-р Иван Добринов. Той добави, че алкохолно зависимите са запознали присъстващите с личните си истории, със същността и начина на функциониране на техните клубове.

Анонимните алкохолици са общество на мъже и жени от цял свят, които споделят един с друг своя опит, сила и надежда, за да преодолеят техния общ проблем с алкохола и да помогнат на другите да се възстановят от алкохолизма.

Алкохолната зависимост е хронично заболяване и подходът към тези хора трябва да бъде като към всички други рецидивиращи болести, коментира още психиатърът д-р Иван Добринов. През последните години в Стара Загора има няколко добре функциониращи клубове на анонимни алкохолици, поясни д-р Добринов.

В България алкохолно зависимите са 5% от населението, а злоупотребяващите със спиртни напитки достигат 40 на 100. Тревожните данни сочат още, че почти 90 % от българите употребяват алкохол, а между 4 и 7 % от тях се пристрастяват към него, т.е. стават алкохолици.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Иван Добринов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна