Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на годишната инфлация в България до 3 на сто през ноември

През ноември 2019 година потребителската инфлация в България се ускорява на годишна база до 6-месечен връх от 3,0%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) нараства през ноември с 0,5% спрямо октомври, когато се повиши с 0,8 на сто.

На годишна база потребителската инфлация се ускорява рязко до 3,0% от 2,4% през октомври и след като през септември тя се забави до 2,3% (най-ниско ниво от април 2018 година насам). По този начин индексът на потребителските цени се върна към нивото от 3,0% за пръв път от месец май насам, но все още остава под петгодишният връх от 3,7%, отчетен през октомври 2018-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

И средногодишната инфлация за периода декември 2018 - ноември 2019 нараства с 3,0% спрямо периода декември 2017 - ноември 2018 година, а натрупаната инфлацията от началото на настоящата година  (за периода януари - ноември) също достига 3,0 на сто.

Графики на инфлацията на месечна и на годишна база

През ноември най-солиден ръст от 1,1% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки, цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия се увеличават с едва 0,1%, докато цените на облеклото и обувките отчитат повишение с 0,7%, допринасяйки също за силното повишаване на инфлацията през миналия месец.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 0,2% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване - с 0,2%, докато транспортните цени остават на равнището от миналия месец. Сравнително силно увеличение с 1,.1% бележат и цените за развлечения и култура, а за ресторанти и хотели - повишение с 0,6 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се увеличава през ноември с 0,3% спрямо октомври, когато нарасна с 0,2%, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо ноември 2018-а) се ускори до 2,2% от 1,6% месец по-рано, но все още остава далеч под многогодишния връх от 3,6%, достигнат около година по-рано (през октомври 2018-а).

Октомврийските данни на НСИ са знак за засилване на инфлационния натиск с наближаване на края на годината след слабостта, която беше отчетена през лятото и особено в началото на есента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна