Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика е в застой въпреки признаци за плахо индустриално съживяване

Германската икономика се намира до голяма степен в застой (в стагнация), заяви в понеделник министерството на икономиката, като добави, че има първоначални признаци, че индустриалната рецесия може би е приключи с оглед на сигнали за стабилизация на поръчките.

Подобна оценка направи и Бундесбанк при представяне на своя ежемесечен доклад, в който и Централната банка на Германия отбеляза, че водещата европейска икономика може да стагнира през последното тримесечие на годината (нулев растеж).

Бундесбанк също така отбеляза, че вътрешната икономика се е оказала изненадващо издръжлива в последно време, но спадът в производството на експортно ориентираната индустрия вероятно ще продължи. Банката допълни, че сега компаниите в Германия са по-малко склонни да инвестират.

През миналата седмица Бундесбанк намали прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2019-а година до 0,5% и понижи наполовина прогнозата си за 2020 година до 0,6% от 1,2%.

Министерството на икономиката пък отбеляза в своя месечен доклад, че показателите в началото на четвъртото тримесечие сочат към намалено частно потребление, въпреки че разполагаемят доход в страната продължава да се увеличава.

"Промишленото производство вероятно не е достигнало дъното, но поръчките и продажбите се стабилизираха в ниски нива. Това предполага, че цялата индустрията постепенно се стабилизира и може да нарасне леко през следващата година", допълни икономическото министерство.

По-рано днес обаче бяха представени данни от предварително PMI бизнес проучване на агенция IHS Markit, показващи различна тенденция, а именно, че промишлената активност в Германия продължава да се влошава и през последния месец на годината.

Също в понеделник германската търговска асоциация BGA посочи, че търговците на едро са планирали да намалят инвестициите, като понижение са отбелязали и техните тенденции за наемане на персонал въпреки очакванията, че номиналният доход ще нарасне с 2,3% до 1,3 милиарда евро през тази година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени