Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкрита е проиндийска пропагандна мрежа от фалшиви сайтове

Снимка: www.disinfo.eu

Глобална мрежа от проиндийски сайтове за фалшиви новини и организации има за цел да повлияе на политиките в Европа, твърдят изследователи, цитирани от Би Би Си.

Координираната мрежа от 265 сайтове действа в 65 държави, съобщи базираната в Брюксел неправителствена организация EU Disinfo Lab. Тя е проследила уебсайтовете до индийската компания „Шривастава груп“.

Разкрито е още, че мрежата включва организации, стоящи зад антипакистански лобистки събития в Европа.

Няма доказателства обаче за връзки с правителството на Индия.

Въпреки това се смята, че целта на мрежата е пропаганда срещу Пакистан – съсед и регионален съперник на Индия.

„Това, което притеснява, е не само самите фалшиви медии, а сътрудничеството им с фалшиви неправителствени организации“, каза Александър Алафилип, изпълнителен директор на EU Disinfo Lab.

Разследването на организацията е започнало с ЕP Today - уебсайт, който се самопровъзгласил за онлайн списание за Европейския парламент в Брюксел.

През октомври стана ясно, че изданието препубликува множество новини от „Раша Тудей“ и „Гласът на Америка“. Първоначално било сметнато, че Русия стои зад сайта, но впоследствие се оказали индийци.

Шест от сайтовете в „индийската мрежа“, използват заблуждаващи имена като „Таймс ъф Лос Анджелис“ вместо по-известния „Лос Анджелис таймс“.

Те копират реално съдържание от други новинарски организации, за да изглеждат като истински информационни сайтове. След това пускат и антипакистански статии и мнения от служители на неправителствените организации, свързани с мрежата, разкриват изследователите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна